Trolltech stopper salget av Greenphone

Trolltech dropper Greenphone for å konsentrere seg om programvaren.

Trolltech stopper salget av Greenphone

Trolltech dropper Greenphone for å konsentrere seg om programvaren.

Det norske programvareselskapet Trolltech har en litt spesiell forretningsmodell. De selger en kommersiell lisens, samtidig som de deler ut den samme programvaren under den åpne GPL-lisensen.

Selskapet leverer i hovedsak to produkter: utviklingsbiblioteket Qt og mobilplattformen Qtopia.

Førstnevnte er i dag den viktigste inntektskilden, mens sistnevnte kanskje er produktet det knyttes størst forventning til i fremtiden.

For å fremme Qtopia-plattformen, og for å vise frem hva som var mulig å få til med Linux på mobiltelefonen, lanserte Trolltech utvikler-mobilen Greenphone. Det er i utgangspunktet en vanlig mobil, men den er laget som en åpen mobil som utviklere kan tilpasse akkurat slik de vil ha den.

Den ble raskt populær blant teknologer, og Trolltech har mottatt mange henvendelser fra interesserte som ville ha en slslik mobil. Etter 1000 enheter er det imidlertid slutt. Det blir ikke produsert flere Greenphone-mobiler.

- Det har vært en fin måte å få oppmerksomhet, men Trolltech er et programvare- selskap -Det har vært en fin måte å få oppmerksomhet, men Trolltech er et programvareselskap, sier Aron Kozak i Trolltech, til digi.no.

Trolltech skal fortsette å jobbe med mobilprodusenter for å gjøre Qtopia Phone Edition tilgjengelig i markedet.

- Greenphone-suksessen skyldes i stor grad at den fylte tomrommet i markedet ved å tilby en åpen plattform som kunne brukes til eksperimentering og til å lage innovative applikasjoner. Vår utviklermiljø har nå et utvalg av mobilplattformer de kan jobbe med, og vi satser på å støtte flere plattformer i fremtiden, sier Benoit Schillingst, Trolltechs teknologidirektør.

De som har en Greenphone vil fortsatt få oppdateringer til programvaren, og Trolltech anbefaler Neo1973 fra OpenMoko til de som vil ha en åpen mobilplattform.

- Økosystemet rundt Qtopia har portet Greenphone til Nokia N800 I tillegg nyter Trolltech godt av sitt aktive åpen kildekode-miljø. De får kildekoden gratis, og tilbake får Trolltech større utbredelse av sitt system, blant annet gjennom porting av systemet til andre mobilplattformer.

- Økosystemet rundt Qtopia har portet Greenphone til Nokia N800, sier Kozak.

    Les også:

Til toppen