Trolltech vil danke ut Microsoft og Symbian

Norske Trolltech er i samtaler med flere store mobilprodusenter om nye verdifulle kontrakter.

Norske Trolltech er i samtaler med flere store mobilprodusenter om nye verdifulle kontrakter.

Norske Trolltech er i forhandlinger med flere større mobiltelefonprodusenter om bruk av selskapets Linux-baserte plattform for mobiltelefoner. Samtidig legger man frem foreløpige tall for 2003, som viser en omsetningsvekst på 30 prosent.

Trolltech har laget grensesnittet, eller "vinduene", for Linux operativsystem for mobiltelefoner. Det heter Qtopia, og er nå standard grensesnitt i Linux-versjonen.

For kort tid siden fikk Trolltech en avtale med Motorola, noe som gjør at man vil finne Trolltech-teknologi i mange fremtidige Motorola-telefoner.

Linux og Trolltech kjemper en felles kamp mot gigantene Microsoft og Symbian (Nokia), som har utviklet sine egne operativsystemer for mobiler. Trolltech-sjef Eirik Chambe-Eng forteller at det er økende interesse for Linux, og at han er i samtaler med flere større mobiltelefonprodusenter som er interessert i Linux/Trolltech-teknologien.

- Det er mange som ser potensialet i Linux. Så og si alle har tester i lab-ene sine. Når Motorola nå har kommet med sin Linux-baserte telefon, så øker det presset for at andre mobilprodusenter skal gjøre det samme. Vi har samtaler med flere av dem, uten at jeg kan si noe mer om det, sier Eirik Chambe-Eng til digi.no.

Det er flere årsaker til den økende interessen. Mobilprodusentene har hastverk med å komme inn på dette området. Tekniske og strategiske grunner gjør Linux/Trolltech-teknologien gunstig, forteller han.

- Det er mange fordeler med Linux. På den tekniske siden kreves det lite minne, og i tillegg er Linux effektiv i bruk. På den finansielle siden er det mange mobilprodusenter som ønsker å være uavhengige av Nokia og Microsoft, sier han.

På vanlig PC har Microsoft tilnærmet monopol gjennom sitt operativsystem Windows. Det gjør at selskapet har tilnærmet full kontroll over mye av det som skjer på PC-en og inntektene derfra. På mobiltelefoner er det annerledes. Der er det flere aktører som har utviklet egne operativsystemer, og man kan velge mellom flere typer nettlesere. Foreløpig er det helt åpent hvem som vil vinne mobilkampen.

Maktkampen om Internett-mobilene:

Her er aktørene som konkurrerer om å ta kontrollen i markedet for internett-mobiler:

Nokia

  • Nokia er største eier i Symbian-konsortiet, som har utviklet et eget operativsystem for mobile enheter. Nokia eier Symbian sammen med andre mobilaktører som Sony Ericsson, Siemens og Panasonic. Opera Software har utviklet en nettleser tilpasset denne plattformen.
  • For enklere telefoner har Nokia sitt eget operativsystem.

Microsoft

  • Microsoft har sitt eget operativsystem for mobile enheter. Microsoft vil plassere sin egen nettleser, Explorer 3.1, i mobiltelefonene. Microsoft samarbeider blant annet med Orange, som har Microsoft-teknologi i telefonene sine.

Linux

  • Linux har også en egen plattform for mobiltelefoner. Norske Trolltech har laget grensesnittet til denne plattformen. Det vil enkelt sagt si at man ser Trolltechs "vinduer" på skjermen i stedet for Microsofts Windows. Også Opera Software samarbeider med Linux. Operas nettleser kan benyttes på Linux operativsystem.

Access/NTT Docomo

  • Japanske Access har utviklet nettleseren som NTT Docomo benytter i sitt mobilkonsept, iMode. Her brukes det også en egen plattform/operativsystem.

Økte inntekter for Trolltech

I 2003 økte Trolltech inntektene med 30 prosent til 9,5 millioner dollar. Det ventes minst lite sterk vekst i 2004. Trolltech-sjef Eirik Chambe-Eng kan, ti år etter at han og Haavard Nord startet selskapet, vise til en kundeliste med 3.500 navn. På listen står navn som Sharp, IBM, Boeing, Canon, Disney og NASA. I tillegg er Trolltechs Linux-baserte utviklingsplattform for programvare

Trolltech ble etablert i 1994 og teller i dag rundt 80 ansatte. Eiere i selskapet er Teknoinvest, Northzone og Orkla.

Til toppen