Trond Giske vi ha statlig internett-ombud

Kulturministeren reagerer på overgrep mot enkeltpersoner på nettet, og nå skal tiltak vurderes.

Trond Giske vi ha statlig internett-ombud

Kulturministeren reagerer på overgrep mot enkeltpersoner på nettet, og nå skal tiltak vurderes.

Norge kan bli det første landet i den vestlige verden med statlig kontroll av internett. Også den tradisjonelle pressen kan havne under kontroll av et statlig ombud.

Kulturminister Trond Giske (Ap) har sett seg lei på overgrep mot enkeltmennesker på nettet, som for eksempel at det legges ut nakenbilder mot enkeltpersoners vilje.

- I norske medier er det redaktører som står ansvarlig for hva som publiseres, men på en del nettsteder finnes det ingen ansvarlig redaktør. Ofte finnes det ikke engang en person man kan kontakte. Dermed står unge jenter maktesløse overfor overgrep som begås mot dem på nettet, sier Giske til VG.

Han er i ferd med å utnevne en ekspertgruppe som blant annet skal vurdere om et medieombud har noe for seg.

Et slikt ombud vil også kunne bety en avvikling av pressens selvjustis - og fungere som et statlig kontrollorgan overfor alle norske medier.

Det liker Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening dårlig.

- En statlig kontroll med mediene er stikk i strid med alt vi lærer. Er det noen som skal styre mediene, er det i hvert fall ikke staten, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til VG.

Dersom Giske ønsker å kontrollere nettsteder som ikke driver med journalistisk virksomhet, så får han kalle det noe annet enn et medieombud, slår Kokkvold fast.

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening sier at i demokratiske land i dagens samfunn er det domstolene som utøver kontrollen med ytringer.

- Og slik må det fortsette å være, sier han. (©NTB)

    Les også:

Til toppen