ANALYSER

Tror den kraftige iPhone-veksten snart tar slutt

Men IDC er ikke i tvil om at Apple fortsatt vil tjene mest av alle på smartmobiler.

IDC mener at det skal mye til før Apple greier samme vekst i leveransene av iPhone som det selskapet har hatt i år.
IDC mener at det skal mye til før Apple greier samme vekst i leveransene av iPhone som det selskapet har hatt i år. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. aug. 2015 - 13:29

Analyseselskapet IDC la i går fram en ny prognose for smartmobilmarkedet for femårsperioden 2015 til 2019. Sammenlignet med forrige prognose, som selskapet kom med i mai i år, er forventningene til vekst blitt noe redusert. Dette gjelder både for 2015 og samlet for hele perioden.

Mens IDC i mai så for seg en vekst i leveransene i 2015 på 11,3 prosent, sammenlignet med 2014, mener selskapet nå at veksten vil bli på 10,4 prosent. Prognosen for den gjennomsnittlige, årlige vekten i femårsperioden har på sin side blitt nedjuster fra 8,2 til 7,9 prosent.

Les mer:  Selv IDC har beskjeden tro på Windows 10 Mobile

Apple

Disse endringen virker kanskje ikke så store, men IDC trekker fram et par faktorer som i særlig grad vil påvirke Apple. Blant annet har veksten i det kinesiske smartmobilmarkedet så godt som stoppet opp, og Kina har trolig vært det markedet som i det siste har bidratt sterkest til de økte leveransene av iPhone.

IDC mener dog ikke at Apples suksess i Kina ikke vil fortsette, men mulighetene for videre vekst er i ferd med å reduseres.

Men selv om veksten i Kina har blitt kraftig redusert, fortsetter den til gjengjeld i flere andre land. IDC trekker fram India som det landet med størst potensial til vekst, men legger til at de markedene med de største mulighetene for vekst i leveransene av smartmobiler, også er de mest prisfølsomme.

Bakgrunn: Bare iOS vokser i roligere mobilmarked 

Prisfølsomt

IDC mener at selv om Apple eventuelt skulle komme med en ny lavprisutgave av iPhone, så vil Apple slite med å konkurrere om markedsandelene når konkurrentene i stor grad sikter sine produktporteføljer mot et prisnivå på 200 dollar eller lavere.

Samlet betyr dette at selv om IDC mener at Apple fortsatt vil levere flere iPhone-enheter for hvert år i perioden, så vil veksten i leveransene være lavere enn veksten til det totale markedet. Samtidig understrekes det at det nok er viktigere for Apple å opprettholde svært høye marginer enn å jakte på markedsandeler.

Les også: Knallvekst for Samsung-utfordrere

IDC-prognose for smartmobilmarkedet 2015 til 2019
IDCs prognose for smartmobilmarkedet 2015 til 2019. Bilde: IDC
 

Andre plattformer

Android som plattform ventes å beholde omtrent samme markedsandel som i år, noe som ifølge IDC ligger an til å bli 81,1 prosent. Veksten i leveransene ventes derfor å fortsette i samme tempo som det generelle markedet.

Selv om IDC mener at Windows Phone og etterkommere vil ha større prosentvis vekst de neste årene enn det som er tilfellet i år, så skriver selskapet at plattformen i beste fall vil forbli en marginal utfordrer. Det er likevel ventet at markedsandelen vil vokse fra 2,6 til 3,6 prosent i perioden.

IDC er også relativt optimistisk på vegne av den samlede gruppen av mindre plattformer. Leveransene av slike enheter ventes å vokse raskere enn det generelle markedet og dermed oppnå noe større markedsandel.

Det ventes at etterspørselen etter mobiler med 5,5 tommers skjerm og større vil fortsette å bidra mye til den totale veksten i markedet.

Leste du dette? Stadig færre kjøper nytt nettbrett 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.