ANALYSER

Tror ingen vil passere Symbian

Android vil likevel vokse mest, mener analyseselskap.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2010 - 11:37

Andelen av smartmobiler som baseres på mobiloperativsystemet Symbian har falt kraftig de siste årene, men analyseselskapet IDC mener at systemet fortsatt vil være det mest brukte i smartmobiler også ved utgangen av 2013. Årsaken til dette er Nokia sterke posisjon i de fleste markedet bortsett fra i USA.

Nokia er den største brukeren av Symbian og kjøpte alle rettighetene til systemet i 2008, for gradvis å gjøre det til åpen kildekode. Symbian har i dag en markedsandel på omtrent 50 prosent.

Ifølge en rapport fra IDC som ikke er fritt tilgjengelig, vil Android klatre opp på andreplassen innen 2013. I dag holdes denne pallplassen av BlackBerry, med Apples iPhone OS på tredjeplass.

IDC mener at Android vil oppleve den raskeste veksten av alle. I 2008 fantes det bare 690.000 Android-enheter, et antall IDC mener vil vokse til 68 millioner innen 2013. Dette tilsvarer en årlig vekstrate på 150,4 prosent. Hovedårsaken til den sterke veksten er at svært mange mobilleverandørene leverer eller har planer om å levere smartmobiler basert på Android.

Den sterke veksten for Android vil gå spesielt utover andre Linux-baserte mobilplattformer, mener IDC. Men de vil ikke forsvinne helt. Også Palms webOS vil komme i skyggen av Android, selv om analyseselskapet mener at plattformen vil ha en jevn vekst i årene som kommer.

Windows Mobile omtales ikke i pressemeldingen fra IDC, men til Cnet News sier selskapets sjef for mobilitet og telekom, Stephen D. Drake, at Android vil ha større vekst enn Windows Mobile fordi det er gratis og åpen kildekode, mens Windows Mobile krever en lisensavgift. Av denne grunn tror Drake av mobilleverandørene vil fokusere mer på Android.

Windows Mobile har tapt betydelige markedsandeler, men Drake tror ikke at mobilleverandørene vil forlate operativsystemet helt. Likevel er det slik at de fleste av de mobilleverandørene som tidligere satset tungt på Windows Mobile, i stadig større grad fokuserer på Android. Dette gjelder blant annet HTC, Motorola, LG og Samsung.

- Hvis du ser på nyhetssyklusen for smarttelefoner det siste året, hvor var Microsoft? De er nødt til å vekke sensasjon med Windows Mobile 7. Og de må produsere en enhet med en «wow-faktor», noe i supermobil-klassen, sier Drake til Cnet News.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.