Tror mobiltelefoner snart får harddisk

Harddisker med liten størrelse og stor lagringskapasitet ventes snart å gjøre seg gjeldende i mobiltelefoner.

Harddisker med liten størrelse og stor lagringskapasitet ventes snart å gjøre seg gjeldende i mobiltelefoner.

Små harddisker, blant annet fra Hitachi, Seagate og Corniche, er allerede tatt i bruk i blant annet bærbare musikkspillere som Apples iPod mini. Harddiskene, som er i størrelsen 0,8 til 1 tomme, rommer gjerne mellom én og fire gigabytes med data.

Nå mener harddiskprodusentene, men også analytikere, at tiden er inne for at andre små enheter tar i bruk denne typen lagringsenheter.

- I størrelsene over én gigabyte, kan en harddisk gi mer lagringskapasitet til en lavere pris enn flashminne, sier John Harris, strategisk markedssjef for lagringsbrikker hos Agere Systems, til amerikanske PC Magazine.

- En én-tommers harddisk med 2 GB lagringskapasitet koster omkring 50 dollar, forteller han.

Blant annet Toshiba tilbyr en 0,85 tommers harddisk med på størrelse med en SD-kort (Secure Digital). Denne leveres med lagringskapasitet på enten 2 eller 4 gigabytes.

Harris mener at prisene på slike harddisker vil fortsette og falle, og han tror at bruk av små harddisker vil være det neste store skrittet for mobiltelefoner. Cornice arbeider med nettopp dette, og ifølge PC Magazine regner analytikere med at mobiltelefoner med 2 GB lagringskapasitet vil komme i løpet av 2005.

    Les også:

Strømforbruket til de små harddiskene skal ikke by på problemer. De fleste diskene oppnår raskt riktig hastighet, skriver informasjonen til et bufferminne, for deretter å stoppe for å spare på strømmen. I tillegg kan harddisker lagre for eksempel bilder eller videofiler langt raskere enn flashminneenheter.

Scott Holt, administrerende visepresident for Cornice, sier til PC Magazine at vil vil komme til å se slike harddisker i digitale videokameraer, USB-baserte lagringsenheter og små, personlige videoopptakere i lommestørrelse allerede kommende høst.

Til toppen