Tror på syv milliarder i netthandel

Netthandelen i Norge har for alvor skutt fram, og Teller tror det i år kan omsettes for opptil syv milliarder kroner.

Netthandelen i Norge har for alvor skutt fram, og Teller tror det i år kan omsettes for opptil syv milliarder kroner.

Nordmenn har fått øynene opp for netthandel, og stadig flere velger Internett som kanal til å gjøre innkjøp av varer og tjenester.

All betaling i norske nettbutikker foregår fremdeles med kredittkort og da nesten utelukkende med Visa. Teller (tidligere Visa som i dag har Visa og Mastercard) har derfor god oversikt og rapporterer om en frisk vekst. Fra 1. januar til og med oktober 2005 omsatte norske nettbutikker for hele fem milliarder kroner.

Det finnes dog huller i statistikken - kjøper man en reise betaler man ofte deler av beløpet med en regning. Noen bestillinger går også som postordre og en del bedrifter kjøper på kreditt, noe som ikke telles av Teller. Omsetningen er derfor mye høyere enn Teller-tallene, men Teller-tallene kan sammenlignes over tid og dokumenterer veksten for den norske nettbutikk-bransjen.

Med to måneder fram og julehandelen ennå ikke beregnet, tror forretningsutvikler Jacob Noodt i Teller at netthandelen fort kan ende på mellom seks og syv milliarder kroner.

Dette er i såfall en eventyrlig vekst, tatt i betraktning den korte perioden netthandel har eksistert. I januar 2000 hadde Teller bare avtale med ni nettbutikker i Norge.

53 prosent av netthandelen ble i 2000 gjort på internettbutikker i USA, og kun seks prosent i Norge. I dag har pendelen snudd. 50 prosent av handelen skjer nå på norske nettbutikker, og kun seks prosent fra USA.

Det er reisevirksomhet som har hatt den største veksten. Salget av reiseliv utgjør nå en fjerdedel av all nettbasert omsetning. Ved utgangen av oktober var det handlet reiser for 1,3 milliarder kroner med norske Visa-kort.

Teller vil også vokse i andre land i Europa, og inngå avtale med utenlandske nettbutikker.

Også bruken av Visa- og kredittkort har for alvor skutt fram. For bare seks til syv år siden var Teller selv ute med en advarende pekefinger mot farene ved kortbruk på Internett.

En markedsundersøkelse gjort mot bankene i 1977 antydet at behovet ville kanskje være fra 25 kort per bank.

I dag er det i Norge 4,5 millioner Visa kort, og en halv million kredittkort. Teller har i alt avtale med 60.000 butikker.

Informasjonssjef Thomas Midteide tror det er utviklingen med gode sikkerhetsløsninger som er årsak til den sterke veksten.

Totalt omsettes det for 60 milliarder kroner med visa og masterkort, hvorav netthandelen vil utgjøre mellom seks til syv milliarder. I 99,98 prosent av tilfellene går alle transaksjoner som de skal, mens det svindles i 0,02 prosent av tilfellene.

Internetthandel utgjør ikke noe forskjell fra svindel fra annen kortbruk.

- Selv om det er lite svindel, er det denne 0,02 prosentene vi nå vil til bunns ved overvåking og gode systemer, forteller Noodt til digi.no.

Til toppen