Truer med å storme Ecuadors ambassade

Britene vurderer å tvinge ut Wikileaks-gründeren.

Storbritannia vurderer å hente ut Julian Assange (bildet) med makt. Wikileaks-gründeren har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London.
Storbritannia vurderer å hente ut Julian Assange (bildet) med makt. Wikileaks-gründeren har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London. (Bilde: Tal Cohen / Rex Features / All Over Press)

Britene vurderer å tvinge ut Wikileaks-gründeren.

Britiske myndigheter truer med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange med makt. I dag får han svar på sin asylsøknad.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño reagerer sterkt på trusselen fra britene.

- Vi mottok i dag en trussel fra Storbritannia, en klar og skriftlig trussel om at de kan komme til å storme vår ambassade i London dersom Ecuador nekter å utlevere Julian Assange, sier han.

- Ingen britisk koloni

- La oss gjøre det helt klart: Vi er ingen britisk koloni. Kolonitida er over, slo en opprørt Patino fast etter et møte med president Rafael Correa onsdag.

- Dersom britene gjør alvor av denne trusselen, vil det bli sett på som en fiendtlig og utålelig handling og et angrep på vår suverenitet. Det vil tvinge oss til å svare på sterkeste diplomatiske vis, sa Patiño.

Bekrefter

En talsmann for britisk UD bekrefter at man fra britisk side forbeholder seg retten til å storme Ecuadors ambassade for å hente ut Assange med makt.

- I henhold til britisk lov kan vi på en ukes varsel ta oss inn i lokalene. Ambassaden vil da ikke lenger ha diplomatisk beskyttelse, sier talsmannen.

- Denne beslutningen er ennå ikke tatt. Vi kommer ikke til å gjøre dette over natta. Vi understreker at vi ønsker å komme fram til en diplomatisk løsning, sier talsmannen.

Men britene ser det som sin plikt å utlevere Assange til Sverige, fortsetter han.

- Storbritannia er juridisk forpliktet til å utlevere Assange til Sverige, der han må svare på anklager om seksuelle overgrep. Vi er fast besluttet på å leve opp til disse forpliktelsene, sa talsmannen.

Offentliggjør beslutning

Ifølge Ecuadors utenriksminister vil beslutningen om WikiLeaks-grunnleggerens asylsøknad bli kunngjort torsdag klokken 13 norsk tid.

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han etterlyst og innkalt til avhør i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Dersom WikiLeaks-grunnleggeren får innvilget asyl i Ecuador, er det uklart om han får anledning til å forlate Storbritannia eller om han vil bli pågrepet i samme øyeblikk som han forlater ambassadebygningen. (©NTB)

    Les også:

Til toppen