JUSS OG SAMFUNN

Trump vil se på benådning av Snowden

President Donald Trump sier han vil se på en mulig benådning av den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

President Donald Trump sier han vil se på en mulig benådning av den spionsiktede varsleren Edward Snowden. Her på videolink fra Moskva til Litteraturhuset i Oslo da han ble tildelt Ossietzky-prisen i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
President Donald Trump sier han vil se på en mulig benådning av den spionsiktede varsleren Edward Snowden. Her på videolink fra Moskva til Litteraturhuset i Oslo da han ble tildelt Ossietzky-prisen i 2016. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
17. aug. 2020 - 08:35

Snowden, som tidligere jobbet for CIA og NSA, avslørte i 2013 amerikanske myndigheters programmer for masseovervåking siden 11. september 2001.

Han har siden bodd i eksil i Russland, der han har fått asyl. Han har gitt uttrykk for at han vil returnere til USA – men kun dersom han blir lovet en rettferdig rettergang.

Edward Snowden dukket opp i video som en grunnleggerne av Zcash.
Les også

Edward Snowden avslørt som en av personene bak anonym kryptovaluta

Nye toner

Lørdag ble Trump spurt om han har vurdert å benåde den tidligere datateknikeren. Trump svarte at han «ikke var klar over» Snowdens situasjon, men at han vil se nærmere på saken.

– Mange mener han burde behandles annerledes og andre mener det han gjorde var veldig galt, sa presidenten.

– Jeg skal se nærmere på saken, la han til.

Det er en endring i tonen fra presidentvalgkampen i 2016. Da omtalte Trump Snowden som en forræder og sa at «jeg ville ha behandlet ham strengt».

USA har siktet Snowden for spionasje og tyveri av regjeringens eiendom og krever ham utlevert. Med en fellende dom risikerer Snowden flere tiår i fengsel.

Adam Selibsky ga beskjed om avgangen tirsdag. Bildet er fra selskapets kontor i New York.
Les også

Amazon-topp går av

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.