SIKKERHET

Russland sto bak Nortura-hacking, ifølge selskapet

Kjenner igjen metoden, sier Norturas konsernsjef.

Rudshøgda 20201026. Nortura Rudshøgda. Prior. Gilde.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Rudshøgda 20201026. Nortura Rudshøgda. Prior. Gilde.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
23. mai 2022 - 11:32

Hackerangrepet mot Nortura i desember ble gjennomført av russiske hackere, bekrefter selskapet selv.

– Vi kjenner mye til metoden og vet mye hvordan de har kommet seg inn og hvordan de har jobbet i systemene våre. Dette kjenner vi igjen fra russiske hackere, sier konsernsjef Kjell Rakkenes til TV 2.

Rakkenes sier at de er kjent med hvilken russisk hackergruppe som skal ha stått bak angrepet, men sier han ikke vil utdype mer av hensyn til politiets etterforskning.

– Dyktighet og flaks

Nortura håndterte situasjonen i kjølvannet av dataangrepet med en blanding av dyktighet og flaks, sier konsernsjefen.

– Men det er klart at avhengigheten av teknologi introduserer en helt ny sårbarhets-trussel i Norge, sier han.

Selskapet ble 21. desember utsatt for dataangrepet. De stengte sine IT-systemer i tillegg til å fjerne internettilgangen på flere av sine driftssteder. Først 3. januar gjenopptok selskapet driften ved hjelp av midlertidige løsninger for å ta igjen arbeidet som måtte utsettes i jula. Angrepet kostet selskapet 36 millioner kroner.

Risikobildet er betydelig forverret

Oslo-politiet har etterforsket dataangrepet med bistand fra Kripos. Amedia ble også på samme tid som Nortura rammet av et dataangrep. Det er ikke avdekket noen sammenheng mellom de to angrepene.

Det digitale risikobildet er betydelig forverret, og dataangrep blir stadig et større problem, uttalte Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) i vinter.

– Virksomheter som drives av kriminelle og stater, har mye ressurser og tilgang på teknologi som gjør at dette er blitt en industri, sa NSR-direktør Odin Johannessen til NTB.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.