TELEKOM

Tvangsåpner mobilnett for IP-telefoni

EU er lei av mobiloperatører som blokkerer VoIP.

14. apr. 2009 - 14:04

EU-kommisjonen forbereder nå et nytt regelverk som vil tvinge mobiloperatørene til å godta tale-over-IP-tjenester i sine nettverk.

Enkelte, som tyske Deutche Telekom, sperrer sitt mobilnett for Skype og annen VoIP-trafikk (Voice over IP).

Blokkeringer av denne typen har vært utført med tvilsomme tekniske unnskyldninger, mens mange mistenker at sannheten snarere er at de passer pengesekken.

Skype er verdens største telefonoperatør med godt over 400 millioner brukere. De fleste er riktignok gratispassasjerer, men så betaler heller ikke peer-to-peer-selskapet utgifter til bygging eller leie av infrastruktur slik tradisjonelle teleselskaper gjør.

Mobiloperatørene frykter på sin side en utvikling der tjenester de i dag tjener godt på tilbys helt gratis til sluttbrukere.

- Mobiloperatører som misbruker markedsmakten sin ved å blokkere såkalte «innovative tjenester» vil få merke det. Det slår EUs telekommissær Viviane Reding fast, ifølge det tyske tidsskriftet Handelsblatt.

Handelsblatt skriver dessuten at Deutche Telekom risikerer antitrust-søksmål som følge av beslutningen om å blokkere Skype.

Deutche Telekom og datterselskapet T-Mobile hevder på sin side at denne typen tjenester kan føre til overbelasting av båndbredden i nettet deres.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.