JUSS OG SAMFUNN

Tvilsomt om religiøs webdebatt åpner igjen

Dagen-redaktør Odd Sverre Hove tror neppe den kristne avisen kommer til å gjenåpne debattsidene sine på Internett etter at forumet ble stengt i oktober.

5. des. 2002 - 08:46

Avisen Dagen er kjent for sine kontroversielle synspunkter, men har alltid hatt avisspaltene sine åpne for debatt.

Nylig stengte imidlertid ansvarlig redaktør Odd Sverre Hove debattseksjonen på nettet.

- Det gikk i fullstendig negativ retning med mange useriøse innlegg. Den usaklige retningen har utviklet seg over en viss tid, så begynte noen av innleggene å bli truende i forhold til aktørenes liv og helse, i litt dulgte vendinger, forklarer redaktøren overfor digi.no.

Den pro-israelske avisen får ikke uventet hard medfart for sine kontroversielle meninger i en turbulent tid i Israel. Hove er blitt kalt sionistfanatiker og fått langt verre karakteristikker. Men det er ikke de anti-israelske innleggene som har ført til nedleggelsen.

Det var et falskt innlegg med underskrift/psudonymet til en kjent debattant i spaltene fra papiravisen som var utløsende for valget om å stenge nettdebattene: En mann kom med voldsomme utfall mot sin egen kone. Og kona svarte med eget navn. Slik rullet snøballen til Hove sa stopp.

- Dette er helt i strid med alle våre instinkter. Avisens gamle ideal var å være den mest åpne debattavisen i landet. Det var dét man var mest stolt av, at vi slapp til folk som ble refusert andre steder. Da snakker vi 30-40 år tilbake i tid. I dag har jo alle aviser sine store debattspalter, sier han.

Avisen Dagen hadde inntil forumet ble stengt ikke satt av ressurser til å drive noen forhåndskontroll av debatten på nettstedet. I papirutgaven har de én person som sorterer ut debattstoffet som avisen deler i tre kategorier: Kortspalter som er åpne for de aller fleste, litt større artikler som kvalitetssorteres og profesjonelle kronikker.

- Vi synes det er et ganske høyt nivå på debatten i avisen. Vi tar ikke hensyn til lesernes synspunkter, men siler bare ut innlegg hvis de er usømmelige eller usaklige. Dette finnes imidlertid ikke ressurser til å gjøre dette på Internett, sier han.

Dagen har med stort og smått rundt 18 ansatte.

Avisen har kontaktet internettselskapet som leverer nettjenestene, GospelSearch, for å sjekke om de kan få opprettet noen kontrollrutiner, blant annet for automatisk kontroll av innleggene.

På avisens nettsider står det at: "Forumet vil bli åpnet igjen når vi har fått på plass nye og bedre rutiner for å styre debatten. Vi håper dette ikke skal ta lang tid." Men redaktøren tror ikke så mye på gjenåpning.

- Jeg tenker litt pessimistiske tanker når det gjelder akkurat det. Det finnes unge debattanter på nettet som befinner seg på gymnasienivå. Det er svært mange umodne innlegg, det er ikke fritt for at jeg tenker på at endel av dem er inspirert av Goebbels, mener redaktøren.

Dagensspørsmål
Er det riktig av Avisen Dagen å stenge sine sider for religiøs debatt?

Ja, det var skjebnebestemt
Nei, det er en overreaksjon av bibelske proporsjoner
Vet ikke, men større undre har jo skjedd før

Trykk her for å se resultatet så langt
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.