TWITTER

Twitter har fått onion-adresse. Det har vært etter­lengtet

Kan gi russere og andre sikrere og mer pålitelig tilgang.

Tor-nettverket gjør det mulig å kommunisere sikkert med mange nettsteder. Nå er også Twitter tilgjengelig med en egen onion-adresse.
Tor-nettverket gjør det mulig å kommunisere sikkert med mange nettsteder. Nå er også Twitter tilgjengelig med en egen onion-adresse. Illustrasjon: Colourbox/Tor
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mars 2022 - 16:00

Twitter har de siste dagene vært delvis utilgjengelig i Russland. Årsaken er at det russiske kommunikasjonstilsynet og sensurorganet Roskomnadzor har innført blokkering av tjenesten.

Heldigvis finnes det andre måter å få tilgang til Twitter på enn via det helt åpne internettet. Tirsdag ble det kjent at Twitter nå er tilgjengelig via Tor-nettverket, altså på det «mørke nettet». 

Nyheten ble kunngjort på Twitter av programvareutvikleren Alec Muffet, som blant annet bistår nettsteder med å opprette «onion»-nettsteder, det vil si at de benytter onion-adressene som brukes i Tor-nettverket. Slike adresser avhenger ikke av DNS-tjenester, som kan kapres, og de kan gjøre det vanskeligere å spore både brukere og nettsteder.  

Onion-adressene må brukes i en nettleser som støtter Tor, for eksempel Tor Browser.

Ekstra viktig i disse dager

Muffet skriver i tvitringen at den muligens viktigste og etterlengtede tvitringen han noen gang har forfattet. 

Nyheten bekreftes i og for seg på Twitters side over nettlesere som støttes, men selskapet har ikke kunngjort nyheten noen bredere enn det, angivelig av frykt for at for mange skal ta i bruk tjenesten på en gang, noe som kan sprenge kapasiteten. Men siden onion-adressen nå har blitt omtalt av flere større teknologiaviser, er den nok kjent for temmelig mange nå uansett.

Muffet skriver også, i en senere melding, at helt siden han ledet teamet som lanserte onion-versjonen av Facebook i 2014, har det pågått diskusjoner om å få til det samme med Twitter. Den økende sensuren i Russland etter invasjonen av Ukraina har muligens bidratt til at dette arbeidet endelig har blitt fullført. 

Illustrasjonsbilde.
Les også

Nå har Tor-nettleseren gjort det lettere å komme rundt internett-sensur

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.