RESULTATERFINANS

Twitter-toppsjefen går av

Det fikk markedet til å juble.

Dick Costolo er ferdig som toppsjef i Twitter.
Dick Costolo er ferdig som toppsjef i Twitter. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
12. juni 2015 - 10:01

Dick Costolo (51) varslet i går at han går av som toppsjef i Twitter.

Investorene reagerte svært positivt på nyheten. I etterhandelen føk aksjekursen opp hele 13 prosent. Det melder Bloomberg.

Optimismen later til å ha roet seg, for i skrivende stund står aksjen i 37,24 dollar – en oppgang på snaut fire prosent siden ordinær handel stengte torsdag.

Avgangen reflekterer det sosiale nettsamfunnet problemer med å definere en visjon i tiden etter at de ble notert på New York-børsen sent i 2013, skriver nyhetsbyrået.

38-åringen Jack Dorsey, medgründer og styreformann, overtar som konstituert toppsjef fra 1. juli og inntil Twitter kan finne en erstatter.

Dorsey er mannen som sendte ut tjenestens første tweet i 2006. Det er andre gang han returnerer til en operativ rolle, etter at han i perioden 2011-2012 bisto med produktutvikling. Siden startet han betalingstjenesten Square, der han også er toppsjef.

Han har ingen planer om å forlate stillingen i Square, så toppjobben i Twitter blir trolig kortvarig.

Les også: Nå skal Twitter bli nettbutikk

Komiker

Den avtroppende toppsjefen Dick Costolo ble i 2009 hyret inn for å lede arbeidet med å utvikle en reklamebasert forretningsmodell. Han kom da fra Google, der han i et par år hadde jobbet med søkegigantens annonseprodukter.

Året etter ble han utpekt til Twitters toppsjef.

Det er under hans ledelse at Twitter gikk på børs for halvannet år siden, men etter en tilsynelatende vellykket debut fikk aksjen raskt juling. Siden en foreløpig topp i slutten av 2013 er halve verdien skrelt vekk.

Costolo har en interessant bakgrunn. Etter en bachelor i datavitenskap takket han nei til tilbud om jobb fra større teknologiselskaper. I stedet begynte han i teater. Han ble komiker. Ikke før Netscape og weben dukket opp i 1994 skjønte Dick at internett var i ferd med å bli noe stort, og valgte en karriere som utvikler og seriegründer. Han startet og solgte flere oppstartsselskaper, blant annet FeedBurner som Google kjøpte for 100 millioner dollar.

Twitter opplyser at Dick Costolo vil beholde plassen sin i selskapets styre.

Noe helt annet: EU gransker Amazon

Laber vekst

Det siste året har inntektene økt 80 prosent, men fortsatt sliter de med store – og økende underskudd, som i forrige kvartal beløp seg på 162 millioner dollar - over 1,2 milliarder kroner tapt.

Men i fjor var det verre: Enorm minus for Twitter

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Selskapets utfordring er først og fremst at de ikke har klart å møte markedets forventninger om fremtidig vekst.

Ved resultatfremleggelsen i våres måtte Twitter senke sin årsprognose. De bommet både på omsetningsprognonsen og antallet månedlige mobilbrukere. Tjenesten oppgir å ha 302 millioner brukere innom i måneden.

Nye tiltak mot mobbing: Lover et tryggere Twitter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.