JUSS OG SAMFUNN

Tysk patenttroll krever milliarder av Apple

Rettssaken starter om få dager.

Apple har blitt saksøkt for milliarder av kroner av et tysk patenttroll. Rettssaken starter allerede neste uke.
Apple har blitt saksøkt for milliarder av kroner av et tysk patenttroll. Rettssaken starter allerede neste uke. Bilde: PantherMedia/Claudio Divizia, Apple og Jan Hammershaug (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. feb. 2014 - 09:49

Apple er ung som mobilprodusent og har mye penger. Det gjør det attraktivt å saksøke selskapet for patentkrenkelser, i alle fall dersom man er sikker på at man har en god sak.

Tyske IPCom er et klassisk patenttroll som siden 2007 har kjøpt opp mer enn tusen europeiske, amerikanske og asiatiske patenter fra primært Bosch og Hitachi. Ifølge selskapet berører patentene blant annet mobile kommunikasjonstandarder som UMTS (3G) og LTE (4G). Selskapet har tidligere hatt rettsstrider med blant annet HTC, Nokia og Deutsche Telekom. IPCom opplyser til Wall Street Journal at i alle fall Deutsche Telekom har måttet betale minst hundre millioner euro til IPCom etter et forlik i fjor.

IPCom skal på et tidspunkt ha krevd penger fra en rekke mobilleverandører for et europeisk patent om mobilradioer, EP 1 841 268 B1. Nokia, HTC, Vodafone, Ericsson og Apple skal alle ha avvist kravet og etter alt å dømme hevdet at patentet ikke er gyldig. Men den 22. januar i år kunngjorde IPCom at Europäische Patentamt i München har bekreftet patentets gyldighet. I pressemeldingen går det fram at IPCom har tilbudt lisenser i henhold til FRAND-vilkår (Fair, Reasonable, And Non-Discriminatory), slik det er vanlig med standardessensielle patenter.

På løpende bånd

Foreløpig har IPCom tre planlagte rettssaker angående krenkelser av det nevnte patentet kalenderen det kommende halvåret. Den 2. april starter en rettssak mot de tyske elektronikkjedene Saturn og MediaMarkt, den 28. mai en rettssak mot Nokia, men allerede den 11. februar starter rettssaken mot Apple i Mannheim tingrett.

Tingretten skriver i en pressemelding at IPCom krever en erstatning på omtrent 1,57 milliarder euro, pluss renter, for de påståtte patentkrenkelsene til Apple.

Bloomberg skrev i går at Apple overstrømmes av patentkrav. For tiden skal 228 krav være uløste. I løpet av de tre siste årene har selskapet blitt saksøkt 92 ganger av selskaper som håndhever patenter. 51 av disse sakene skal så langt være avgjort. Det er uklart om disse tallene også gjelder søksmål utenfor USA.

Kostbare troll

Bloomberg-saken dreier seg om et problem i USA, hvor patenttrollene tydeligvis ofte slipper å betale motpartens advokatutgifter selv om de taper det som omtales som uberettigede rettssaker. Spesielt mindre selskaper vil dermed kanskje gå med på en lisensavtale med patenttrollet, selv om de egentlig mener at kravet er uberettiget.

Det er likevel gigantene Apple og Google som nå står i spissen for en gruppe selskaper som nå krever at det blir enklere å kreve erstatning for advokatutgifter fra patenteiere som taper rettsaker. Dette temaet skal behandles i to ulike rettsaker i USA denne måneden.

Både Apple og Google skal ha blitt utsatt for mer enn 190 søksmål hver fra patenttroll de siste fem årene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.