Tysk politi vil avlytte Skype med trojanere

For å komme rundt krypteringen, vil de infisere mistenktes PC-er med egne trojanere.

Tysk politi vil avlytte Skype med trojanere

For å komme rundt krypteringen, vil de infisere mistenktes PC-er med egne trojanere.

Tysklands ledende politioffiser Jörg Ziercke holdt i går en briefing for journalister i forbindelse med et årlig arrangement for politi og sikkerhetsfolk. Ifølge nyhetsbyråenes referater fra briefingen, var Ziercke opptatt av å forklare hvordan IP-telefoni generelt, og mistenkte kriminelles bruk av Skype spesielt, krever at opinionen forsoner seg med at politiet må innføre nye avlyttingsmetoder.

To forhold gjør det umulig å avlytte ved å fange opp samtaler underveis. Det ene gjelder alt samband over pakkesvitsjede nett: Tale over IP deles opp i pakker som rutes forskjellige veier før de samles opp hos mottakeren. Det finnes med andre ord ikke noe enkelt punkt på forbindelsen der man kan tappe hele samtalen.

Det andre gjelder krypteringen: Selv om man greier å fange opp det vesentlige av samtalene, er krypteringen så kraftig at det vil kreve altfor mye ressurser å prøve å knekke den. Dette gjelder spesielt Skype, ifølge Ziercke.

– Vi kan ikke dekryptere [Skype]. Derfor snakker vi om teleovervåking ved kilden, det vil si å fange opp trafikken før den krypteres, eller etter at den er dekryptert, sier Ziercke.

Politisjefen sier det ikke er snakk om å be Skype oppgi krypteringsnøkler eller installere en bakdør. Ifølge Ziercke er det overhode ingen kontakt mellom Skype og tysk politi rundt dette temaet. Løsningen hans er at politiet får anledning til å infisere mistenktes PC-er med spesielle trojanere.

Med slike trojanere vil man både kunne foreta fjernransaking av mistenktes PC-er – uten at de vet hva som skjer – og avlytte alle former for kommunikasjon, bade tale, lynmeldinger og e-post, før de mistenkte rekker å kryptere sitt samband.

Zierckes problem er at fjernovervåking av datautstyr strider mot dagens tyske lovverk.

Han argumenterte under pressebriefing med at opinionen bekymrer seg unødvendig og at det bare er snakk om noen ytterst få tilfeller der det er aktuelt å bruke hemmelige trojanere.

– Vi har i dag saker gående i forhold til 230 mistenkte islamister. Jeg kan forestille meg at vi ville sette prise på å fjernovervåke PC-ene til to eller tre av dem.

Byråreferatene unnlater å nevne at europeisk politi har utmerket tilgang til elektroniske spor hos internettoperatører, og at de vet å oppspore mistenkte gjennom deres bruk av Skype.

Et eksempel er arrestasjonen av Rudy Hermann Guede på toget mellom Mainz og Koblenz tidligere denne uken. Han er mistenkt for mordet på britiske Meredith Kercher, som ble funnet halvnaken med overskåret strupe i den italienske byen Perugia 2. november i år. Politiet brukte nettovervåking til å spore opp flere av Guedes venner, og overtalte en av dem til å kontakte Guede over Skype. Det var nok til å finne fram til Guedes gjemmested og sette i gang operasjonen som førte til at han ble anholdt.

    Les også:

Til toppen