JUSS OG SAMFUNN

Tysk småby over på Linux og tynnklienter

– Mye enklere å administrere.

Administrasjonen i den tyske byen Gummersbach har erstattet nesten alle den mer enn 300 pc-er med tynnklienter og Linux. På bildet vises rådhuset i byen, med Linux-maskoten Tux i forgrunnen.
Administrasjonen i den tyske byen Gummersbach har erstattet nesten alle den mer enn 300 pc-er med tynnklienter og Linux. På bildet vises rådhuset i byen, med Linux-maskoten Tux i forgrunnen. Bilde: Wikipedia, montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. okt. 2014 - 13:45

München er langt fra den eneste byen i Tyskland som har satset på Linux de siste årene. Administrasjonen i den tyske byen Gummersbach, som har omtrent 50 000 innbyggere, har nylig fullført overgangen fra Windows XP til en løsning basert på Linux-distribusjonen OpenSuse.

Ifølge EU-nettstedet Joinup begynte myndighetene i Gummersbach arbeidet med overgangen allerede i 2007, da det ble behov for å erstatte utdaterte pc-er. I stedet for å kjøpe ny maskinvare med nye Windows- og Office-lisenser etter hvert som det ble behov, ble de gamle maskinene i de fleste av tilfellene erstattet med tynnklienter, hvor desktoppen blir levert fra én eneste OpenSuse-server. I alt 300 pc-er har blitt erstattet på denne måten.

Nå som overgangen er ferdig, vil byen beholde 25 pc-er med et proprietært operativsystem, noe som sannsynligvis er en versjon av Windows. Dette fordi dette er nødvendig for å kjøre visse applikasjoner, blant annet noe DAK-programvare.

På de øvrige maskinene brukes desktopmiljøet MATE, LibreOffice, GIMP og faksverktøyet Hylafax. Noen Windows-applikasjoner brukes fortsatt, men disse kjøres ved hjelp av Wine.

På serversiden brukes e-post- og gruppevaresystemet Open Xchange.

– Våre Linux-desktopper trenger nesten ikke vedlikehold, noe som gjør dem lysår enklere å administrer enn deres proprietære forgjenger, sier en av IT-administratorene i Gummersbach, Dirk Hennrichs, til Joinup.

Administrasjonen i byen mener at den har spart en femsifret beløp i euro. Den regner også med å spare ytterligere i tiden som kommer på grunn av reduserte lisens- og maskinvarekostnader. Dessuten har byen kunnet redusere IT-avdelingen fra fire til tre ansatte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.