Tyskland vurderer PHS

Tyskland vurderer å satse på et trådløst nett basert på PHS-standarden (personal handyphone system). Dette kom fram under samtaler mellom post- og telekommyndighetene i Japan og Tyskland i Tokyo torsdag.

Tyskland vurderer å satse på et trådløst nett basert på PHS-standarden (personal handyphone system). Dette kom fram under samtaler mellom post- og telekommyndighetene i Japan og Tyskland i Tokyo torsdag.

Informasjonssamfunnet, digital kringkasting og mobilkommunikasjon skal ha vært blant hovedtemaene i de bilaterale samtalene, som har gått fra tirsdag til torsdag, melder Newsbytes.

Ifølge nyhetsbyrået, som siterer den japanske avisen Nihon Keizai Shimbun, skal de tyske telekommyndighetene ha fattet stor interesse for det japanske PHS-nettet, og bedt japanerne om støtte i arbeidet med å utvikle en europeisk standard for et avansert mobiltelefonsystem basert på PHS.

Tirsdag 3. april ble et nytt PHS-nett satt i drift i Japan. Via dette nettet kan japanske kunder surfe på nettet eller få tilgang til andre online-tjenester trådløst i datahastigheter på inntil 32.000 bits per sekund. Det er fire ganger raskere enn overføringshastigheten i GSM. Tjenesten, også kalt PIAFS (PHS Internet Access Forum Standard), blir tilgjengelig i de mest urbane områdene og krever et lite, lett håndsett.

Mange venter at PIAFS vil revolusjonere det mobile IT-markedet. Som navnet på systemet antyder, ligger hemmeligheten i den økte overføringshastigheten i måten signalene overføres på. Istedet for å konvertere digitale signaler til audio og sende disse på en standard mobillink, sender det nye systemet digitale data direkte inn i nettverket.

Ulempene med systemet, sammenliknet med det ordinære mobilnettet, er at tjenesteområdet ikke går ut over urbane områder. Dessuten kan den ikke benyttes i biler, tog eller andre kjøretøyer i rask bevegelse. Dette skyldes at hand-over-hastigheten fra basestasjon til basestasjon ikke er tilstrekkelig høy til å klare håndteringen av den store hastigheten på dataoverføringene.

Her hjemme er det lite som tyder på at GSM-brukere vil få noen radikal økning i datahastigheten over mobilnettet før om halvannet til to år. Takket være overgangen fra 900 til 1800 megahertz-båndet vil GSM-systemet kunne spleise tidsluker på 9,6 kilobit per sekund hver, noe som i dag er praktisk umulig i et allerede overbelastet GSM 900-nett. I teorien er det imidlertid også i dag mulig å benytte flere tidsluker og nå hastigheter opp mot vel 76 kilobit per sekund.

Når standarden for pakkesvitsjede data over mobilnett er ferdig utarbeidet og 1800-lisensene er tildelt, vil både NetCom og Telenor Mobil trolig kunne tilby datahastigheter i GSM-nettet på opp mot 64 kilobit per sekund, det vil si basis ISDN-fart.

Til toppen