Ubuntu erobrer Frankrikes parlament

Alle representanter i Frankrikes parlament skal få Linux-PC-er med Ubuntu over sommeren.

Ubuntu erobrer Frankrikes parlament

Alle representanter i Frankrikes parlament skal få Linux-PC-er med Ubuntu over sommeren.

Det er nå offisielt bestemt at hver av de 577 medlemmene av det største kammeret i Frankrikes nasjonalforsamling, Assemblée nationale, skal disponere to Linux-PC-er, en til eget bruk, og en til en assistent.

De 1154 PC-ene skal ha Ubuntu-varianten av Debian Linux, og kun utstyres med applikasjoner i åpen kildekode, blant dem kontorpakken OpenOffice, nettleseren Firefox og e-postklienten Thunderbird. Ubuntu ble valgt framfor blant annet Mandrake fordi det er lettere å installere og enklere for vanlige brukere å forholde seg til.

Ledelsen i nasjonalforsamlingen godtok en utredning fra konsulentselskapet Atos Origin, der konklusjonen var: «Løsningene i åpen kildekode tilbyr i dag funksjonalitet tilpasset representantenes behov, og vil gjøre det mulig å realisere vesentlig innsparinger trass i visse utgifter for igangsetting og opplæring.»

Ifølge nettmagasinet ZDNet.fr er det samlede budsjettet for overgangen til åpen kildekode rundt 80.000 euro, det vil si 650.000 kroner eller om lag 560 kroner per PC.

Det er første gang en offentlig fransk institusjon vraker Windows til fordel for Linux som operativsystem til PC-er. Tidligere har andre institusjoner, blant dem politiet og skattevesenet, valgt å standardisere på bestemte applikasjoner i åpen kildekode, som OpenOffice og Firefox, uten å bytte ut Windows.

Det er valg til nasjonalforsamlingen i april, samtidig med presidentvalget. Ubuntu skal være på plass i samtlige 1154 PC-er når de nyvalgte trer sammen over sommeren.

    Les også:

Til toppen