BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ubuntu satser på eget brukergrensesnitt

Ikke enige med GNOME-fellesskapet om veien videre.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. okt. 2010 - 15:40

Ubuntu-grunnlegger Mark Shuttleworth kunngjorde i går, under Ubuntu Developer Summit i Florida, at GNOME ikke lenger vil være standard skrivebordsmiljø i Linux-distribusjonen når Ubuntu 11.04 kommer i april 2011.

Det er Unity, som i dag benyttes som skrivebordsmiljø i netbook-utgaven av Ubuntu, som skal erstatte GNOME.

Unity er riktignok basert på GNOME, men det utvikles av Ubuntu-prosjektet selv og ble først tatt i bruk denne måneden.

– Dette er den mest betydningsfulle endringen for Ubuntu noensinne, sa Shuttleworth, ifølge Ars Technica.

Shuttleworth skal også ha innrømmet at det er et risikofylt skritt å ta, og at mye arbeid gjenstår for å fullføre overgangen. Han skal også ha understreket at Ubuntu fortsatt er engasjert i GNOME.

Til Ars Technica sier Shuttleworth at Ubuntu-sponsoren Canonical har bidratt i prosessen med å designe GNOME Shell, som er blant hovednyhetene i kommende GNOME 3.0. Under denne prosessen har Canonical konkludert med at Ubuntus visjon for framtiden til desktop-grensesnitt er fundamentalt forskjellig fra visjonen til ledende GNOME Shell-utviklere.

Unity, desktopmiljøet til Ubuntu 10.10 for netbooks.
Unity, desktopmiljøet til Ubuntu 10.10 for netbooks.

Shuttleworth nevner GNOME-fellesskapets motstand mot globale menyer som et eksempel på filosofiske ulikheter som det vil kunne bli vanskelig å forene.

Også på den tekniske siden skal GNOMEs utvikling være problemfylt for Ubuntu. Ikke minst gjelder dette det nye vindussystemet, Mutter, som Shyttleworth mener ikke levere akseptabel ytelse. Ubuntu har valgt å bruke Compiz sammen med Unity.

Ubuntu er trolig den mest brukte Linux-distribusjonen, og enkelte mener at GNOME vil marginaliseres ved at systemet nå kanskje blir likestilt med det konkurrerende KDE i Ubuntu.

Samtidig er det en del motstand i fri programvare-miljøet mot Ubuntu og Canonicals tilsynelatende noe halvhjertede innstilling til åpen kildekode, fordi ikke alt Canonical har lagt inn i Ubuntu er utgitt som åpen kildekode.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.