Ubuntu til nettfjøl

Canonical lager spesialversjon av Linux-distribusjonen.

Ubuntu til nettfjøl

Canonical lager spesialversjon av Linux-distribusjonen.

Canonical, det kommersielle selskapet bak Linux-distribusjonen Ubuntu, utvikler nå en spesialversjon av sitt populære operativsystem myntet på bærebare, tastaturløse PC-er.

Ubuntu for nettfjøl blir enda et alternativ til Apples iPad.

Andre relevante operativsystemer i denne sammenhengen er som kjent Android (Google), Windows 7 (Microsoft), Meego (Intel og Nokia) og på sikt muligens webOS (Palm, nå kjøpt av HP). Ubuntu finnes fra før i serverutgave, samt i egne versjoner for PC og netbooks.

- Ubuntu-baserte nettbrett blir tilgjengelig på markedet i løpet av første kvartal neste år, sier Canonical-sjef Chris Kenyon, ifølge Yahoo News.

Operativsystemet skal være en lettvektsversjon av deres kommende Ubuntu versjon 10.10 («Maverick Meerkat»), med et forenklet og berøringsvennlig brukergrensesnitt.

Utviklingen skjer i et bredt samarbeid med brikkeprodusenter som Freescale, Texas Instruments og Marvel. Hensikten for å sørge for at OS-et blir raskt og trekker så lite strøm som mulig, ifølge Kenyon.

I tillegg samarbeider Canonical med Intel, samt Pixel Qi, som utvikler strømgjerrige skjermer til bruk i bærbare pc-er og tablets.

Hvem som lykkes best med å utfordre Apple gjenstår å se. Det som er sikkert er at det vil bli utgitt en mengde produkter i tiden fremover; 2010 tegner til å bli året da «alle» satset på tablets.

    Les også:

Til toppen