KARRIERE

UDI vil over på digital saksbehandling

Med elektronisk saksbehandling i UDI vil det bli enklere å hente IT-eksperter fra USA til Norge.

22. mars 2007 - 08:39

I går brakte digi.no erfaringen til en norsk-amerikansk familie, der den amerikanske ektefellen måtte ty til et spesielt knep for å få fart på søknaden til UDI om arbeidstillatelse, på et tidspunkt da jobb og bolig i Norge allerede var klart.

    Les også:

Fungerende avdelingsdirektør Morten Hansen i UDI har sendt oss denne redegjørelsen for direktoratets behandlingstid for faglærte:

Behandlingstid for faglærte

Generelt tar det fra fem til åtte uker å behandle en søknad om faglærttillatelse i Norge. Kurante saker blir behandlet fortløpende.

- Regelverket krever dokumentasjon. I de tilfeller det mangler nødvendige papirer i søknaden, vil behandlingstiden naturlig nok kunne bli lenger, sier fungerende avdelingsdirektør Morten Hansen. Når det gjelder IT- bransje er vi avhengige av å få dokumentasjon på kvalifikasjoner på arbeidssøkere for å kunne behandle søknaden fortløpende.

Hansen påpeker at regelverket stiller strengere krav til dokumentasjon til spesialister utenfor EØS. Politiet kan, når det er sannsynlig at en tillatelse blir gitt, innvilge en foreløpig tillatelse i påvente av et vedtak i UDI. Det forutsettes at vedkommende er i Norge og klar for å arbeide.

Antall arbeidssøkende vil trolig øke ytterligere i 2007, og UDI vurderer forbedringer som kan korte behandlingstiden og bedre informasjonen.

En utfordring for kort behandlingstid ligger i at sakspapirene sendes mellom ulike instanser. Bare det kan medføre tre-fire ukers tidsforbruk.

En fremtidig overgang til elektronisk saksbehandling vil kunne medføre betydelig kortere saksbehandlingstid, sier Morten Hansen.

Utviklingen på arbeidsmarkedet fremover vil styre behovet for arbeidskraft fra utlandet. UDIs rolle vil blant annet måtte bli å tilrettelegge for generelt god service, herunder kort saksbehandlingstid og riktig informasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.