UTVIKLING

Uenighet om tidselement i HTML5

Har blitt både fjernet og gjeninnført i løpet av få dager.

HTML5 er ennå ikke ferdig, men det har ikke hindre mange fra å bruke deler av spesifikasjonen.
HTML5 er ennå ikke ferdig, men det har ikke hindre mange fra å bruke deler av spesifikasjonen.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. nov. 2011 - 12:59

Den kommende HTML5-spesifikasjonen er stadig under redigering, og det er fortsatt uvisst når den vil bli ferdig. Fortsatt er det en rekke områder som trenger mer behandling.

Ett av disse områdene er det nye elementet time, som i utgangspunktet var tenkt å gi en semantisk formatering av data om tidspunkter, slik at disse blir maskinlesbare. Tidspunktet kan også inkludere dato.

Som følge av en debatt som ser ut til å ha startet i juli, fjernet redaktøren for spesifikasjonen, Googles Ian Hickson, time-elementet fordi det har blitt lite brukt i forbindelse med to av hovedformålene, å gjøre det enklere å legge til stiler (CSS) og å indikere publiseringstidspunktene til dokumenter. Hickson argumenterte med at tidspunkter like gjerne kunne representeres ved hjelp av data-elementet.

Til tross for noe motstand, fjerner Hickson nylig time-elementet fra det nyeste utkastet til HTML5-spesifikasjonen. Dette førte til en aldri så lite opprør i W3Cs HTML-arbeidsgruppe. Diskusjonen ble delvis flyttet over i bloggen til Bruce Lawson, åpen standardforkjemper i Opera Software. Han skriver blant annet at time-elementet allerede brukes av kjente webløsninger som WordPress.

Resultatet at uenigheten at ledelsen i arbeidsgruppen vil ha time-elementet gjeninnført i utkastet til HTML5-spesifikasjonen. De ber om at dette skal skje senest tirsdag denne uken. I en kunngjøring som Microsofts Paul Cotton har skrevet for vegne av ledelsen i arbeidsgruppen, instrueres Hickson til ikke å gjøre noe mer med dette spørsmålet inntil arbeidsgruppen har gjort en beslutning.

Ifølge Webmonkey er det fortsatt ønsker om at det jobbes videre med å definere hvordan time-elementet skal kunne brukes. Tantek Çelik, som er medlem av blant annet HTML-arbeidsgruppen i W3C og tilknyttet arbeidet med mikroformater, foreslår her at tidspunktet i time-elementet også bør bestå av bare et årstall, eller bare dag og måned – for eksempel «17/5». I Webmonkey-artikkelen nevnes også det å bruke time-elementet for å representere varighet, for eksempel lengden på en film.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.