UiO-studenter fikk verdens første Windows 7-demo

Dagen@IFI fikk se Windows 7 før alle andre enn de som er på Microsoft PDC i Los Angeles denne uken.

Salen var full på Dagen@IFI da Rune Zakariassen fra Microsoft Norge presenterte Windows 7 for første gang.
Salen var full på Dagen@IFI da Rune Zakariassen fra Microsoft Norge presenterte Windows 7 for første gang.

Dagen@IFI fikk se Windows 7 før alle andre enn de som er på Microsoft PDC i Los Angeles denne uken.

I dag arrangerte studentene ved Institutt for informatikk (IFI) Dagen@IFI, et årlig arrangement der eksperter fra IT-bransjen kommer for å fortelle om IT.

Studentene fikk en gjennomgang av alt fra webutvikling med Ruby on Rails til iPhone og Android-utvikling, til fremtidens datasimulerte forsvar, og til en gjennomgang av Windows 7.

Sistnevnte ble presentert av Microsofts teknologievangelist, Rune Zakariassen.

- Mest sannsynlig er dere de første i verden utenfor PDC som får se dette, sa Zakariassen.

Selv han har ikke hatt mange timene til rådighet for å prøve ut det som foreløpig er en pre-betautgave.

Rune Zakariassen klarte bare så vidt å få Windows 7 i tide til presentassjonen.
Rune Zakariassen klarte bare så vidt å få Windows 7 i tide til presentassjonen.

Tilgang til filene fikk han først 01:30 natten før torsdagens presentasjon, og fordi det tar litt tid å laste ned filene fikk han ikke startet på installasjonen før 08:01 på morgenen samme dag.

- Vi er på det vi kaller pre-beta stadiet. Hos oss i Microsoft betyr det at når vi er på beta så er vi funksjonalitetsmessig og kodemessig ferdig, sa Zakariassen.

På PDC fikk alle deltagerne en kopi av denne pre-betaen, og de kan være trygge på å starte Windows 7-utviklingen sin, ifølge Microsoft.

- Vi er API-ferdige. Når man skal lage programmer for Windows 7 så er det klart, men brukergrensesnittet er ikke ferdig, sa Zakariassen.

Han poengterte at alt som virker på Windows Vista også vil virke på Windows 7, med unntak av sikkerhetsprogrammer som brannmurer og antivirus.

Windows 7 er en pre-beta, men API-kallene er ferdige.
Windows 7 er en pre-beta, men API-kallene er ferdige.

- Windows 7 er basert på Windows Vista. Det ser likt ut til å begynne med, sa Zakariassen.

Zakariassen tok en gjennomgang av nyvinningene i grensesnittet, og tok seg litt ekstra tid til å demonstrere en funksjon som trolig vil bli godt likt av alle som har irritert seg over Vista's mange advarsler hver gang man skal gjøre noe.

- Alle meldingene som Windows kan komme til å gi deg, vil bli aggregert opp slik at du slipper å bli forstyrret, sa Zakariassen.

Vista's UAC'system har fått stramme tøyler, og brukerne kan velge mellom fire nivåer for hvor ivrig operativsystemet skal være på å fortelle deg at noe er "farlig". Dermed er det fullt mulig å gi Windows 7 klar beskjed om at "jeg vet hva jeg gjør".

I Windows 7 blir vinduene gjennomsiktlige hvis man drar musen over et ikon nederst til høyre på skjermen.
I Windows 7 blir vinduene gjennomsiktlige hvis man drar musen over et ikon nederst til høyre på skjermen.

En enkel liten funksjon som trolig blir populær, er muligheten til å dra musen over et ikon nederst til høyre på skjermen. Da blir alle åpne vinduer gjennomsiktige slik at man kan se skrivebordet, uten å måtte lukke eller minimere de åpne applikasjonsvinduene.

- En kul funksjon er det vi kaller hjemmegrupper, eller HomeGroup, sa Zakariassen.

Den gjør det mulig for en person med en jobb-PC å raskt tilpasse seg datamiljøet i hjemmet. Selv om maskinen er meldt inn i bedriftens domene, vil den automatisk koble om standardskriver og lagringsnettverk til skriveren og andre maskiner i hjemmenettet når den tas med hjem.

Microsoft ble tatt litt på senga av den store suksessen til små bærbare PC uten den alt for kraftig maskinvarespesifikasjoner. Vista blir for tung, og mange foretrekker derfor å fortsette med XP. Med Windows 7 har programvaregiganten tatt hensyn til dette, og tilpasset operativsystemet slik at det skal fungere godt også på maskiner som ikke er så kraftige.

- Internt kjører vi på maskiner med en gigahertz enkjernet prosessor, og med bare en gigabyte minne uten problemer, sa Zakariassen.

Selv om Microsoft henter en stor andel av sine inntekter fra å selge programvarepakker, kommer Windows 7 fortsatt med den enkle tekstbehandleren Wordpad. Den har blitt oppgradert med Microsofts nye kontekstsensitive grensesnitt som tilpasser seg det brukeren jobber med, og den får støtte for to nye dokumentformater.

Vi kommer også til å støtte OOXML og ODF i Wordpad - Vi kommer også til å støtte OOXML og ODF i Wordpad, sa Zakariassen.

OOXML er et tema som setter følelsene i sving hos mange, og Zakariassen måtte ta en runde med spørsmål og svar om hvilke utgaver av standardene som ville bli støttet. Den diskusjonen fortsatte også etter foredraget.

Det å koble PC-er opp til projektorer har blitt en pest og en plage for mange. Microsoft kan ikke garantere at problemet er løst, men i Windows 7 har de lagt inn en standard funksjon for å få opp valgene som normalt krever forskjellige knappe-kombinasjoner på forskjellige maskiner.

- I Windows 7 kan man trykke på Windows knappen og P, sa Zakariassen.

Trykk Windows-knappen og P for å koble til projektoren.
Trykk Windows-knappen og P for å koble til projektoren.

Zakariassen tok også en runde med en gjennomgang av noen av endringene "under panseret".

- Arkitekturen og strukturen er stort sett den samme siden NT4. Vi gjorde en endring i Vista, og det var grafikklaget, sa Zakariassen.

Han påpekte at dette var en endring som blir veldig synlig når man spiller spill. Før denne endringen var det ikke mulig å kjøre maskinvareaksellerering i enkeltstående vinduer.

- Det er derfor de fleste spill må ta hele skjermbildet, sa Zakariassen.

Utover det er det få endringer i arkitekturen, og det sikrer god kompatibilitet fra dag en når Windows 7 lanseres.

Alle drivere som virker på Vista vil virke på Windows 7 - Alle drivere som virker på Vista vil virke på Windows 7, sa Zakariassen.

Etterhvert som mobilt bredbånd har blitt bedre og mer utbredt, er det batterikapasiteten som fremstår som den største flaskehalsen når man bruker en bærbar PC mens man er ute på reise. PC-leverandørene jobber med å forbedre batterlilevetiden, og Microsoft bidrar med nye løsninger for å bli bedre på dette.

Zakariassen dro frem to funksjoner, Core Parking Operation og Timer Coalescing. Førstnevnte sørger for at maskiner med flere prosessorer og kjerner kan flytte over på en prosessor hvis maskinen ikke trenger mer ytelse. Sistnevnte effektiviserer applikasjonenes timer-funksjoner slik at de kjører samtidig, istedenfor å hver for seg aksessere harddisken eller nettverket. Det kan for eksempel være en fordel når Word mellomlagrer dokumenter.

En viktig funksjon som vi trolig vil få se mye av også i store datasentre, er muligheten for å "mounte" virtuelle harddisker. Det vil si å lage virtuelle disker som lagres i en enkelt fil, og som er tilgjengelig også fra boot-prosessen.

- Slik kan man installere for eksempel Ubuntu, Windows Vista og Windows XP, sa Zakariassen.

Dette er mulig takket være en endring i arkitekturen for IO-drivere (input/output).

- Det tar noe lengre tid. Målet vårt er at det ikke skal gi mer enn 10 prosent dårligere IO, sa Zakariassen.

Zakariassen gjorde det klart at denne løsningen var en viktig komponent for fremtidige løsninger.

- Dette er interessant for oss fordi bedrifter i fremtiden vil ha store serverparker, og kanskje bruke Windows Azure i nettsskyen, sa Zakariassen.

Det betyr trolig at dette virtuelle disksystemet er en essensiell del av Microsofts strategi for å kunne flytte løsninger fritt mellom lokale servere, og den gigantiske nettskyen de bygger ut med 10.000 nye servere hver måned.

Virtuelle harddisker som maskinen kan boote fra er en viktig komponent i Windows 7, og den kan bli ekstra viktig på sikt i forbindelse med Microsofts store satsning på å bygge en gigantisk nettsky.
Virtuelle harddisker som maskinen kan boote fra er en viktig komponent i Windows 7, og den kan bli ekstra viktig på sikt i forbindelse med Microsofts store satsning på å bygge en gigantisk nettsky.

    Les også:

Til toppen