Abonner
SIKKERHET

Ukraina melder om et stort dataangrep mot regjeringens nettsider

Det er ikke kjent hvem som står bak.

Den ukrainske regjeringens nettsider er utsatt for et massivt cyberangrep. Her er regjeringsbygningen i hovedstaden Kiev.
Den ukrainske regjeringens nettsider er utsatt for et massivt cyberangrep. Her er regjeringsbygningen i hovedstaden Kiev. Foto: Valentyn Ogirenko/Reuters/NTB
14. jan. 2022 - 08:20 | Endret 14. jan. 2022 - 09:44

Angrepet skjer samme uke som det har blitt gjennomført flere internasjonale samtaler om den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

Det er uklart hvem som står bak angrepet, og ingen har så langt tatt på seg skylden.

Det ukrainske kunnskapsdepartementet skriver på Facebook at nettsiden deres var nede på grunn av et «globalt dataangrep» som har funnet sted i løpet av natt til fredag. I tillegg var beredskapsdepartementets og regjeringens nettsider nede.

Les også

– Vær redd

Nettsidene til utenriksdepartementet var også nede og viste en stund en melding på ukrainsk, russisk og polsk.

– Ukrainere! Alle personlige data har blitt slettet og er umulig å gjenopprette. All informasjon om deg har blitt offentliggjort, vær redd og forvent det verste, skal meldingen ha sagt.

Det skal også ha blitt henvist til flere nasjonalistiske organisasjoner og regioner i Ukraina i meldingen.

Ifølge utdanningsdepartementet jobber myndighetene, inkludert landets sikkerhetstjeneste og cyberpolitiet, med å løse problemet. Det har også blitt satt i gang en etterforskning.

Les også

Samtaler uten resultater

Russiske hackere med tilknytning til Moskva har tidligere blitt beskyldt for dataangrep mot ukrainske myndigheters nettsider og infrastruktur.

Denne uken holdt USA og deres Nato-allierte samtaler med Russland i et forsøk på å lette på spenningen, men de tre forhandlingsrundene har ikke ført til resultater.

Torsdag sa viseutenriksminister i Russland, Sergej Riabkov, at Moskva ikke så noen grunn til å holde ytterligere samtaler med Vesten.

Russland har samlet rundt 100.000 soldater langs Ukrainas grense, som har ført til frykt i Nato og EU for at de planlegger å invadere landet. Russland sier de ikke har noen slike planer.

EU vil hjelpe

EU sier de mobiliserer alle ressurser for å hjelpe Ukraina etter dataangrepet mot regjeringens nettsider.

– EUs politikk- og sikkerhetskomiteer vil samles til et hastemøte om angrepet, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en uttalelse fredag.

Han la til at dataangrepet, som rammet den ukrainske regjeringens nettsider natt til fredag, fortjener fordømmelse.

Saken har blitt utvidet etter publisering.

Les også

Les mer om: