ANALYSER

Umettelig begjær etter båndbredde

Fiber og koaks stiller ADSL i skyggen, konstaterer Post- og teletilsynet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. mai 2011 - 14:16

Post- og teletilsynet kom i dag med rapporten «Det norske ekommarkedet 2010», som viser historisk utvikling for både mobil- og fasttelefoni, bredbånd og kringkasting.

Rapporten forteller blant annet av bruken av xDSL-basert bredbånd er synkende, særlig i privatmarkedet. Antallet privatabonnenter er nå lavere enn det var i 2006. Andelen av abonnenter med fast bredbånd som har en xDSL-basert tjeneste, nærmer seg nå 50 prosent, etter å ha vært svært dominerende for fem-seks år siden.

PT oppgir ikke nøyaktige tall, men forteller i en pressemelding at antallet private xDSL-abonnementer bare var 12 prosent høyere enn det samlede antallet private bredbåndsabonnementer basert på fiber og kabel-tv-nett ved utgangen av 2010.

Bruken av både fiber og kabel-tv-basert bredbånd fortsetter å vokse kraftig, men også andre bredbåndsteknologier, inkludert radio og satellitt, har økt betydelig de siste årene.

Bredbåndsabonnementer fordelt på teknologi i bedriftmarkedet mellom 2002 og 2010. <i>Bilde: Post- og teletilsynet</i>
Bredbåndsabonnementer fordelt på teknologi i bedriftmarkedet mellom 2002 og 2010. Bilde: Post- og teletilsynet

I alt var det knapt 1,59 millioner private bredbåndsabonnenter i Norge ved utgangen av fjoråret, noe som er ny rekord. I tillegg kommer 140 800 bredriftsabonnementer, et antall som er noe lavere enn i toppåret 2008.

Andelen av bedriftene som benytter xDSL-basert bredbånd er noe redusert i forhold til i 2009, men nedgangen er svært forsiktig. Andelen er fortsatt på over 85 prosent. Fiber er den mest brukte av de alternative bredbåndsteknologiene, mens kabel-tv-basert bredbånd ikke er mer vanlig i bedriftene enn at det er lagt i samlekategorien «Andre».

Bredbåndsabonnementer fordelt på teknologi i bedriftmarkedet mellom 2002 og 2010. <i>Bilde: Post- og teletilsynet</i>
Bredbåndsabonnementer fordelt på teknologi i bedriftmarkedet mellom 2002 og 2010. Bilde: Post- og teletilsynet

Mobildata er et annet område som omtales i rapporten. Diagrammet nedenfor forteller at mengden av data som sendes over mobilnettet er vokser kraftig. Det aller meste av trafikken kommer fra abonnenter med dedikert abonnement for mobilt bredbånd. Til tross for stor vekst i mobilbrukere som har en datapakke knyttet til det ordinære mobilabonnementet, står disse brukene fortsatt for bare for 13 prosent av trafikken via vanlige mobilabonnement. Datatrafikken fra mobilbrukere uten slik datapakke vokser kraftig og har blitt mer enn doblet fra 2009 til 2010. Økt utbredelse av smartmobiler og billigere og mer forutsigbare surfepriser er trolig hovedårsakene til dette.

Utviklingen av trafikkmengde via mobildata fordelt på type tjenester. <i>Bilde: Post- og teletilsynet</i>
Utviklingen av trafikkmengde via mobildata fordelt på type tjenester. Bilde: Post- og teletilsynet

Samtidig viser tall i rapporten at den gjennomsnittlige datamengden per bruker av mobildata har gått ned fra 1498 til 1316 megabyte per bruker per måned, noe forteller at økningen i den totale datatrafikken skyldes en kraftig vekst i antallet brukere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.