BEDRIFTSTEKNOLOGI

UMTS-krigen i gang i Italia

Første dag av auksjonen på de seks italienske UMTS-mobillisensene startet med bud på knappe 90 milliarder kroner. Auksjonen fikk en dramatisk start ved at et av selskapene varslet så sent som to timer før start at de ville delta.

Frode Eriksen
20. okt. 2000 - 11:06

Det var Blu-konsortiet med British Telecom, Autostrade og Mediaset som viktigste eiere som bare to timer før auksjonen startet ombestemte seg og valgte likevel å delta i auksjonen. Opprinnelig hadde selskapet bestemt seg for ikke å delta, noe som ville bringe antallet deltakere i auksjonen ned i fem, tilsvarende de fem UMTS-lisensene som skal auksjoneres bort. I så fall kunne auksjonen risikere å bli dårlig butikk for italienske myndigheter.

Blu-konsortiet er det ferskeste av de fire italienske mobilselskapene med under ett år i markedet og bare noen hundre tusen kunder. Til sammenligning har konkurrenter som Telecom Italia Mobile og Omnitel henholdsvis 20 og 12 millioner kunder. Landets fjerde GSM-operatør er Wind, med blant annet France Telecom på eiesiden.

De to utfordrerne på markedet, er Andala-konsortiet der Hutchison Whampoa og Tiscali (som kjøpte World Online) og Ipse-konsortiet der blant annet spanske Telefonica og finske Sonera (19 prosent) inngår. Siden ingen tror at de eksisterende GSM-operatørene vil unngå å skaffe seg hver sin mobillisens, utgjør spenningen i auksjonen hvem av de to utfordrerne som vil ta den UMTS-lisens nummer fem.

Italienske telemyndigheter tror at auksjonen vil gi mellom 20 og 30 milliarder euro eller mellom160 og 240 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.