BEDRIFTSTEKNOLOGI

Underholdende sangspill for barn

Norske Cyberbook har utgitt en CD-ROM med med en samling enkle sanger fra ulike deler av verden. Barna kan - i tillegg til å se på de små, tegnede musikkvideoene på platen - også blant annet løse små oppgaver. Spillet falt i smak hos både foreldre og barna.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juli 1999 - 13:01

CD-ROM-en Verden i Sang er et multimediaprodukt for mindre barn. Cyberbook, som utgir Verden i Sang i Norge, har satt anbefalt nedre aldersgrense til seks år. Vi overlot spillet til en gutt på snart fem år. Han mestret det meste uten større problemer, men måtte selvsagt bli fortalt hva han kunne gjøre.

Verden i Sang består av 16 forskjellige sanger fra forskjellige land, alle sunget på originalspråket av lokale artister. De fleste sangene er europeiske, men også Japan, Mexico, USA og Australia er representert.

Spillet starter med et verdenskart, hvor brukeren kan velge ett av de uthevede landene. En stemme forteller på norsk hvilket land brukeren peker på. Platen inneholder stort sett én sang fra hvert land, men enkelte av landene er representert med to sanger. Sangen brukeren vil lytte til, velges også fra verdenskartet ved hjelp av menyer som spretter opp.

Når brukeren har valgt en sang, dukker det opp et nytt vindu med en ikonrad nederst. Her kan brukeren velge mellom forskjellige visninger forbundet med sangen. Programmet kan vise frem notene og teksten til sangen. Både tekst og noter markeres underveis når sangen avspilles, på samme måte som på karaokevideoer. Brukeren kan også velge å se en tegnet musikkvideo til sangen i QuickTime-format, eller en side med originalteksten og en norsk oversettelse.

Her kan du velge hva du vil gjøre

Enkelte av sangene finnes også på flere språk. For eksempel Frère Jacques - Fader Jakob på norsk - finnes på hele seks forskjellige språk på CD-ROM-en.

I forbindelse med hver sang kan brukeren klikke på et ikon som illustrerer en bok. Da kommer det opp en vindu som gir mer informasjon om temaet i sangen. I forbindelse med sanger Frère Jacques får brukeren vite mer om klokker. Det er bilde av flere forskjellige typer klokker og ved å føre muspekeren over dem avspilles en lyd som forbindes med denne typen klokke. Et eksempel er et gjøkur.

Det siste valget brukeren har er å klikke på et ikon som ser ut som en puslespillbit. Her skal brukeren løse forskjellige oppgaver tilknyttet sangen. Et eksempel er å finne to og to figurer som synger den samme strofen av sangen. Et annet er å avspille sangen på riktig måte ved å trykke med muspekeren på forskjellige figurer. Kun denne sistnevnte oppgaven ble for vanskelig for vår lille spilltester.

Musikkvideo fra Israel

Prisen for spillet er 349 kroner.

Ut fra vår opplevelse av spillet og vår testbrukers iver, vil vi karakterisere dette som et veldig hyggelig spill for mindre barn. Spillet kan gi barnet kunnskap om mange emner, inkludert språk, geografi og ikke minst bruk av datamaskin. I tillegg lærer barnet sanger fra andre land. Vi tror at de fleste barn mellom fem og åtte år vil sette pris på dette spillet. Prisen kan kanskje virke noe høy for et såpass enkelt spill, men etterspørselen etter spill på norsk er globalt sett såpass liten at utgiveren må ta noen kroner for å oppnå lønnsomhet.

Verden i Sang
Format: PC eller Mac CD-ROM
Sjanger: Sangspill for barn
Utvikler: Gallimard Jeunesse
Utgiver: CyberBook as
Norsk distributør: CyberBook as
Minimum spesifikasjon PC:  486DX, 8 MB minne, CD-ROM-spiller, lydkort
Minimum spesifikasjon Mac: 33 MHz 68040, CD-ROM-spiller, MacOS System 7
Karakter: 5
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.