Underskudd utsetter nytt norsk 3G-nett

Tall fra 3G-giganten 3 viser hvor lite kundene bruker 3G-tjenestene og trolig hvorfor det drøyer med 3s norske nett.

Tall fra 3G-giganten 3 viser hvor lite kundene bruker 3G-tjenestene og trolig hvorfor det drøyer med 3s norske nett.

Tallene til Hutchison Whampoa viser hvor tungt det er å tjene penger på 3G-nettene. Det Hong Kong-baserte Hutchison Whampoa eier 3, som var først ute med 3G i Europa. Selskapet kjøpte seg lisenser og har åpnet nett i Danmark, Sverige, England, Italia, Østterrike, Israel, Australia og Hong Kong.

Selskapet er interresant for norske brukere, for 3 kjøpte den tredje 3G-lisensen i Norge og lover lave priser - i Sverige og Danmark presser 3 de etablerte GSM-aktørene.

Men 3 er svært ordknappe om når Telenor og Netcom kan få større konkurranse - selskapet sa i fjor at man skulle starte utbyggingen "i løpet av 2005", men ingen ting om når nettet faktisk skal åpnes.

Etter mange forsøk på en oppdatering, fikk digi.no beskjed om at 3 ikke vil si noe mer før i mai.

Og en viktig forklaringen på hvorfor 3 ikke får fart på etableringen i Norge, kommer med 2005-tallene til Hutchinson Whampoa la frem i går.

På pressekonferansen i går fortalte hovedeier og styreformann Li Ka-shing at selskapet fremdeles ikke vil tjene penger i 2005. Og at 2004 var året da tapene ble størst, skriver Wall Street Journal.

- Tapene vil bli mye lavere i år, og man vil få et positivt driftsresultat i år, fortalte Li.

Subsidier av kunder og store investeringene i infrastruktur og 3G-lisenser vil tynge selskapet lenge. Hvis 2004 gav rekordunderskudd, er det ikke oppsiktsvekkende at man har utsatt investeringer i blant annet Norge.

3G-delen Hutchison Whampoa-konglomeratet femdoblet seg fra 2003 opp til 15.7 milliarder Hong Kong dollar - 12,8 milliarder norske kroner.

Årstallene avslører også et annet viktig parameter - tallene viser at bare hele 76 prosent av omsetningen stammer fra taletrafikk. Bare 24 prosent av omsetningen kommer fra ekte 3G-tjenester som dataoverføring.

Til toppen