JUSS OG SAMFUNN

Unge vil ha eldre på nett

Eldre blir utstyrt med WebTV av sine barn for å kunne kommunisere online, ifølge amerikanske undersøkelser. Samtidig viser forsøk at en positiv innstilling er viktigere enn alder når foreldre- eller besteforeldregenerasjonen skal inkluderes i den digitale hverdag.

Hilde Nyman
19. jan. 1998 - 11:50

En tredjedel av de amerikanske brukerne av WebTV er over 50, og 52 prosent av disse fikk det som gave, ifølge USA Today. I USA har WebTV om lag 250.000 brukere. Bare siden september har mer enn 100.000 webenheter for tv blitt solgt i USA.

For eldre brukere har WebTV vist seg å være en billigere og enklere måte å komme seg inn på informasjonsmotorveien. Ifølge en undersøkelse utført av Third Age Media og The Excite Network i fjor, kom 20 prosent av surferne over 50 år seg på nettet etter press fra barn eller barnebarn. I den samme undersøkelsen uttaler 53 prosent av den samme gruppen at hovedmotivasjonen for å komme på nett var å kunne sende og motta elektronisk post fra venner og familie, ifølge Origo.

Et forsøksprosjekt om Internett og elektronisk post ble nylig gjennomført blant eldre i California. Hovedkonklusjonen er at en positiv innstilling er viktigere enn alder for å få eldre til å interessere seg for ny teknologi.

- Å ha en innstilling om at "jeg vil lære, jeg vil leve og jeg vil delta" betyr veldig mye, sier professor i kommunikasjon ved University of Southern California, Michael Cody, som ledet undersøkelsen. WebTV ble installert på mange felles TV-er og en instruktør kom én dag i uken for å instruere de 292 frivillige som deltok. Forsøkspersonene var i alderen 52 til 101. Etter fire måneder var så mange som 152 av de eldre fremdeles aktive nettbrukere.

WebTV-boksene selges i USA for mellom 750 og 2.250 kroner og muliggjør surfing på verdensveven og elektronisk kommunikasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.