KARRIERE

Universitetet vil verve flere jenter til IT-studiet

Prosjektet Jenter og IT har med støtte fra KUF utviklet nye nettsider. Målet er få enda flere jenter til informatikk-studiet. Og IFI-studentene ser lyst på jobbmulighetene.

Therese Werenskiold
19. des. 2001 - 11:34

I august 1996 ble prosjektet "Jenter og IT" startet ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Prosjektet ble finansiert av Kirke-, utdannings og forskningsdepartementet (KUF) og løp over fem måneder.

Utgangspunktet var at altfor få jenter valgte å ta hovedfag i informatikk. Dette er en tendens som forøvrig registreres i flere nord-europeiske land.

Fra å ha en jenteandel på hovedfagsnivå på rundt 20 prosent opp gjennom 80-tallet, var andelen nede i 10 prosent eller mindre i 1996/97. Nå har andelen økt igjen.

- Kvinneandelen varierer en del, men det var 30 prosent kvinnelige studenter som ble tatt opp til hovedfag i Informatikk i vårsemesteret 2001, forteller prosjektkoordinator Camilla Rie Hoe til digi.no. Hun legger til at det fortsatt er svært få jenter som velger de mest tekniske retningene.

Rie Hoe forteller at IFI-studentene ikke frykter arbeidsmarkedet i tiden fremover.

- Vi har snakket med studentene om turbulensen i IT-bransjen. Studentene våre ser verdien av sin tunge kompetanse, og frykter ikke det fremtidige arbeidsmarkedet. Det eneste de merker er at det nå kan ta lengre tid. Men de er optimistiske og tror det fremdeles er behov for tung, teknisk kompetanse, sier Hoe.

Prosjektet Jenter og IT har også utviklet nye nettsider. De ble lansert i går, og du kan klikke her for å se på dem.

Informasjonskampanjen har jenter på videregående skole som målgruppe. Det er lagt vekt på at språket og informasjonen på sidene skal fremstå som enkelt og greit å forstå uten vekt på tekniske detaljer, og håpet er at dette skal vekke interesse for mulighetene en utdannelse ved IFI kan gi.

På sidene kan man blant annet lese om hva informatikk er, studiealternativene ved instituttet, hvilke jobb- og karrieremuligheter man har som informatiker, bakgrunn for prosjektet og relevante nyheter.

Det vil bli reklamert for sidene på utdanningsmessene i januar og februar, samt sendt ut informasjon om nettstedet til rådgivere og IT-lærere ved videregående skoler over hele landet.

Men mange vegrer seg for å ta en lengre IT-utdanning:

Kraftig nedgang i IT-studier
Ettårig web-utdannelse danker ut høyskolene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.