SIKKERHET

Unntakstilstand på Costa Rica etter dataangrep

Hackergruppen Conti har angrepet flere costaricanske departementer og myndigheter og lekker for tiden de stjålne dataene. Regjeringen vil ikke betale løsepengene, og presidenten har nå erklært landet unntakstilstand.

Costa Ricas president Rodrigo Chavez har erklært unntakstilstand etter angrep fra hackergruppen Conti.
Costa Ricas president Rodrigo Chavez har erklært unntakstilstand etter angrep fra hackergruppen Conti. Foto: Julieth Méndez/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Lasse Skovgaard, Version 2
15. mai 2022 - 14:00

Costa Ricas president Rodrigo Chaves har signert et dekret som erklærer unntakstilstand i det latinamerikanske landet etter at flere myndigheter ble rammet av løsepengeangrep utført av hackergruppen Conti.

Det skriver Bleeping Computer.

Både helsedepartementet, finansdepartementet og arbeidsdepartementet er rammet.

– Angrepet som Costa Rica lider under, begått av nettkriminelle – cyberterrorister – har blitt erklært som en nasjonal unntakstilstand, og vi signerer dette dekretet nettopp for å erklære en nasjonal unntakstilstand i hele den offentlige sektoren i den costaricanske staten og dermed tillate samfunnet vårt til å svare på disse angrepene som kriminelle handlinger, sier president Rodrigo Chaves, ifølge Bleeping Computer.

Angrepet har pågått siden 18. april, da finansdepartementet ble rammet, og i etterkant har Conti lekket 97 prosent av totalt 672 gigabyte med stjålne data som hackergruppen hevder stammer fra de nevnte myndighetene. Data inkluderer kildekode og SQL-databaser fra myndighetenes nettsider, og Conti har advart om at gruppen vil utføre enda mer «alvorlige» angrep i fremtiden.

Costa Ricas regjering har tidligere nektet å betale løsepenger på 10 millioner dollar, nesten 100 milli0ner kroner, til Conti.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2

Conti har endret strategi, men trusselen blir ikke nødvendigvis mindre av den grunn.
Les også

Ukraina-krigen har ført til oppløsning av en av de farligste hackergruppene – men trusselen er ikke over

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.