RESULTATERFINANS

UPC Norge leter etter nye eiere

Norge nest største kabelselskap, UPC, leter overraskende etter nye eiere, men Telenor kan trolig ikke by.

13. okt. 2005 - 10:09

De norske og svenske UPC-kontorene er til salgs, skriver dn.no. UPC har arbeidet med salget en stund og målet er å få en avklaring allerede før jul.

UPC er Norge nest største TV-kabelselskap og etterhvert også en stor leverandør av bredbånd og IP-telefoni.

Årsaken skal være at moderselskapet ønsker å konsentrer seg om markeder der de kan bli klart størst, forteller UPC Norge-sjef Gunnar Evensen til digi.no.

Og UPC er ikke størst i Norge - Telenor-eide Canal Digital har 380.000 kunder, mens UPC har 360.000. Hovedproblemet for UPC er at Telenor neppe er noen aktuell kjøper. For Telenor er allerede så store på andre deler av TV og telemarkedet at Konkurransetilsynet nesten garantert hadde sagt nei.

Stig Eide Sivertsen, sjef for Telenor Broadcast, sier til digi.no at Telenor av prinsipp aldri kommentere spørsmål om forhandlinger og mulige oppkjøp.

UPC ble skapt gjennom en massive oppkjøpsbølge i Europa under dotcom-årene. Da kjøpte UPC opp Janco og ble Norges nest største TV-kabeloperatører.

Etter nesten-konkursen etter dotcom-kollapset er UPC i dag eid av amerikanske Liberty Global. Liberty holder på å gire om UPC. Nylig kjøpte man kabelselskapet Cablecom og et kabelselskap i Irland. Det er i denne prosessen man jobber med et salg i Norden. Deler av årssaken er trolig at man ikke har virksomhet i Danmark eller Finland.

- Ledelsen i Norge og Sverige er veldig positive til dette og vi har jobbet med dette en stund og vi er veldig positive. Vi har kontakt med flere interessenter og målet er å få en avklaring på om vi skal selges og eventuelt til hvem før jul, forteller Evensen.

- Vi har hatt en sterk utvikling de siste årene og våre eier ser vel at man kan få en god pris for det norske og svenske kontoret.

Men det er klart at UPC Norge kunne ha økt investeringstakten. Selskapet har bare hatt råd til å legge om halvparten av sitt analoge kabelnett til digitale sendinger. Det er bare over de digitaliserte delene av nettet UPC kan selge IP-telefoni, internett og mer avanserte TV-tjenester.

Og det haster. For nå lanserer snart teleselskaper som Telenor og Nextgentel nettopp det kabel-selskaper som UPC har vært alene om. Med IP-TV kan Telenor selge TV-kanaler til nesten alle som har en telelinje, ikke bare kabel.

Bedt om å kommentere dette, sier Evensen at "UPC har vist en utrolig vilje til å investere i Norge".

Evensen vil ikke kommentere om interessentene UPC er i kontakt med er tele/kabel-selskaper eller rene finansielle investorer.

UPC Norge har i dag 315 ansatte og omsatte ifjor for 850 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.