Uro i Apple - Jobs tar makt

Det foregår en kamp i Apple Computer. Steve Jobs' makt øker på bekostning av Gil Amelios. Det er ikke en umulighet at Steve Jobs og hans nære venn, Larry "Oracle" Ellison, vil forsøke å ta over selskapet. Med dagens aksjekurser er selskapet verdsatt til drøye milliarder.

Det foregår en kamp i Apple Computer. Steve Jobs' makt øker på bekostning av Gil Amelios. Det er ikke en umulighet at Steve Jobs og hans nære venn, Larry "Oracle" Ellison, vil forsøke å ta over selskapet. Med dagens aksjekurser er selskapet verdsatt til drøye milliarder.

Det foregår en maktkamp i hoffet hos Apple Computer. Dr. Gil Amelio, som kaller seg selv turnaround-spesialisten, har hatt uventet store problemer med å få sving på Apple. Folk som kjenner situasjonen, mener at hans prosessorienterte bakgrunn fra halvlederindustrien, ikke nødvendigvis gjør ham skikket for å lede verdens mest kompliserte PC-selskap. Særlig kundeforholdene er ulike i de to bransjene.

- Mens man kan utføre et chip-salg på golfbanen, er Apples kunder en høyrøstet og krevende gjeng som er svært vanskelig å tilfredsstille, skriver Fortune Magazine.

Amelio har også hatt store problemer med å få grepet på bedriftskulturen i Apple. Amelio har forsøkt sin "transformasjonsledelse" som han har lykkes så vel med tidligere, men har møtt på kraftig motstand. Han har selv uttalt at han fikk sjokk over den uformelle og opprørske hodningen som råder i selskapet.

Mens mange mener at Amelios NeXt-kjøp var en genistrék, har han han kanskje fått mer enn han regnet med. Steve Jobs har allerede satt et tydelig preg på selskapet. Han har fått inn tre av sine folk i toppstillinger, på bekostning av ledere som inntil nylig var regnet som Amelios folk. Innsidere i selskapet melder at Jobs også har svært mye å si i forbindelse med neste runde omorganiseringer hvor selskapet skal kutte flere tusen jobber og konsolidere produktporteføljen.

Larry Ellison, Oracles toppsjef, har aldri lagt skjul på at han og Steve Jobs - som er meget gode venner - har klar en plan for å ta over selskapet. Selv om dette ikke er noen nyhet - Ellison har snakket om disse planene ved tidligere anledninger - kan det nå være mer aktuelt enn noen sinne. Selskapets aksjekurs er den laveste noen sinne, og selskapet aksjeverdi er på drøye $2 milliarder - ikke noe umulig beløp for den styrtrike Ellison. Han har sagt at han kan skaffe pengene på én uke.

Selv om Amelio har greid å rydde opp i endel forhold, gjenstår det mye arbeide før Apple gjenoppstår som en virkelig sterk PC-aktør. Noen analytikere mener at Amelio kommer til å sparke 5.000 av Apples arbeidsstokk på 13.000 mennesker. San Francisco Chronicle stiller spørsmålet om han er i ferd med å strippe selskapet for å selge det.

Personlig ser jeg det som en mulighet at Amelio planlegger å la Jobs ta over Apple. Amelio har kanskje innsett at hans lederstil ikke er den rette til å få snudd på selskapet - han har rett og slett seg tatt vann over hodet. Med Jobs ser han sjansen til å trekke seg ut med æren i behold og med en forvissning, i hvert fall utad, om at selskapet er i gode hender - selv om analytikere strides om Jobs er den rette personen til å få fart på Apple.

digi:mac følger spent med. Sikkert er det at Apple ikke vil forsvinne. Enten får ledelsen snudd den negative trenden, eller så blir selskapet solgt til nye eiere som vil gjør sitt beste for styrke Apple. Å tro at ett av verdens mest kjente varemerker vil forsvinne, er tåpelig. Tross all den negative dekingen av en Wintel-fokusert og Apple-fobisk presse, vil Apple kommer sterkere tilbake i en eller annen form. Selskapet solgte fire millioner PCer i 1996 og har 27 millioner lojale brukere, et utgangspunkt de fleste selskaper bare kan drømme om.

Vi tar gjerne din tilbakemelding om Apple. (Hvis dere har problem med å sende herfra, send til e-postadresse: jens@kanal1.no)

Til toppen