USA er bedre på IT enn Finland

USA danker ut Finland i årets IT-rapport fra World Economic Forum. Norge gjør det overraskende bra.

USA danker ut Finland i årets IT-rapport fra World Economic Forum. Norge gjør det overraskende bra.

Verdens økonomiforum – World Economic Forum – sponses av verdens 1000 ledende bedrifter og har det ideelle formål å forbedre verden. Det utgir rapporter og lar fremtredende politikere, organisasjonsmennesker, akademikere og næringslivsledere møtes. Siden 2001 har forumet utgitt en rapport om den globale IT-tilstanden, med blant annet en rangering av hvordan landene står innen "nettverksberedskap". Dette skal måle hvor forberedt et land er på å fange opp informasjons- og kommunikasjonsteknologi for å fremme økonomisk vekst og produktivitet.

Årets rapport – Global Information Technology Report 2003-2004 – skal offentliggjøres i dag, men er i skrivende stund ennå ikke klar til nedlasting fra forumets nettsted (følg lenken i avsnittet over). Men detaljer er lekket ut til pressen.

Mens fjorårets rapport omfattet 82 land, er årets utvalg på 102.

Det mest iøynefallende over den nye rankingen er at Finland har måttet overgi førsteplassen til USA, som får ros for sitt avanserte bruk av IT innen næringsliv og forvaltning, og for å være verdens mest innovative land.

Finland falt helt ned til tredjeplass. Singapore, som har gjennomført en rekke vellykkede IKT-partnerskap mellom offentlig og privat sektor, erobret andreplassen.

De nordiske landene har alle oppnådd høye plasseringer, med Sverige på fjerde, Danmark på femte og Norge på åttende.

For Norges del er åttende plass et stort framskritt. I fjor ble Norge rangert som nummer 17.

Ellers slår rapporten fast at det globale digitale skillet er i ferd med å minske, og at fattige land ser ut til å kunne gjøres i stand til å bruke informasjonsteknologi for å oppnå raskere økonomisk vekst.

Nederst på listen står Tsjad, Etiopia og Haiti.

Til toppen