SUPERDATAMASKINER

USA er tilbake på superdatamaskin-tronen med nytt monster

«Summit» takler 200 petaflops og skal føre kunstig intelligens mange skritt fremover.

Summit byr på solide 200 petaflops.
Summit byr på solide 200 petaflops. Foto: Oak Ridge National Laboratory
11. juni 2018 - 05:00

Det har lenge pågått en intens konkurranse mellom Kina og USA om de raskeste superdatamaskinene, og etter at Kina har innehatt rekorden en stund har USA nå på nytt inntatt førsteplassen. Oak Ridge National Lab (ORNL) har nemlig avduket verdens raskeste superdatamaskin, «Summit».

Summit er i stand til en toppytelse på formidable 200 petaflops. Én petaflop er det samme som én billiard, altså én million milliarder regneoperasjoner per sekund. Til sammenligning har rekordinnehaveren hittil, kinesiske Sunway TaihuLight, en toppytelse på «bare» 93 petaflops.

Ifølge ORNL, som er en forskningsavdeling under det amerikanske energidepartementet, skal Summit kunne levere unik datakraft til forskningsoppgaver innen blant annet energi og kunstig intelligens, hvor den trolig vil føre til oppdagelser som tidligere har vært umulige.

  <i>Foto:  ORNL</i>
  Foto:  ORNL

Tar opp 520 kvadratmeter

Den nye superdatamaskinen er utstyrt med maskinvare som er optimalisert for nettopp kunstig intelligens, som setter maskinen i stand til å analysere enorme mengder data og bidra til utviklingen av intelligent programvare.

Maskinvaremessig er Summit bygget opp av 4608 servere, hvorav hver inneholder to 22-kjerners Power9-prosessorer fra IBM, som er designet spesifikt for kunstig intelligens-oppgaver. I tillegg har hver serverenhet også seks grafikkprosessorer av typen Tesla V100 fra Nvidia, som baserer seg på Volta-arkitekturen og som også er utviklet for å drive kunstig intelligens-teknologien fremover.

Til sammen har systemet dermed altså over 9000 Power9-prosessorer og over 27 000 Tesla V100-grafikkprosessorer. Systemet tar opp et areal på 520 kvadratmeter, veier over 340 tonn og bruker totalt cirka 300 kilometer med fiberoptiske kabler. Maskinens filsystem kan lagre opptil 250 petabyte med data av gangen.

Summit tar oss et stort steg nærmere den store milepælen innen HPC (high performance computing), som er de såkalte exaflops-maskinene, det vil si maskiner som er i stand til en ytelse på minst én milliard milliarder regneoperasjoner per sekund. Ifølge ORNL vil en slik maskin kunne settes i drift allerede innen 2021. 

Les også: Nvidia samarbeider med Arm om AI – og lanserer kompakt «AI-server» til tre millioner kroner »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.