USA øver på offensiv kyberkrig

Innen oktober skal USAs luftforsvar opprette en egen «Cyber Command».

USA øver på offensiv kyberkrig

Innen oktober skal USAs luftforsvar opprette en egen «Cyber Command».

Fredag kveld holdt generalløytnant Robert J. Elder jr. i USAs luftforsvar et foredrag for Association For Intelligence Officers (AFIO), en forening for nåværende og tidligere amerikanske etterretningsagenter. Elder er sjef for «kyberoperasjoner» i USAs luftforsvar, altså for «US Air Force Cyberoperations Command».

Elders tema, ifølge nyhetsbyrået AP, var bruken av kyberrom i både offensiv og defensiv krigføring.

Elder understreket at kyberkrigførinig er underlagt de samme reglene som konvensjonell krigføring: Offensiv bruk krever for eksempel at det foreligger en krigserklæring. Han sa at USAs militære ikke vil ty til kyberkrigsmetoder med mindre en fiende foretar seg noe som utgjør en krigshandling.

En fordel med kybervåpen, ifølge Elder, er at man kan lamme fiendens sambandssystemer uten å ty til konvensjonelle våpen som bomber.

USAs første erfaring med offensiv kyberkrig kom under Irak-krigen: Ifølge Elder ble det brukt både støysendere og «nettverksangrep» for å hindre irakiske enheter fra å kommunisere med hverandre. Siden har USA forbedret sine offensive evner innen kyberkrig.

Innen oktober skal USAs luftforsvar opprette en egen «Cyber Command». Oppgavene blir både offensive og defensive. Både militære og sivile IT-installasjoner skal vernes.

En viktig del av den militære tenkingen rundt kyberkrig går ut på at USA må vise at de vil være i stand til å gå til motangrep selv om et første kyberangrep skulle lykkes i å slå ut viktige militære IT-systemer. Ifølge Elder utreder man nå hvordan ulike redundante systemer må legges opp for å opprettholde evnen til motangrep under forskjellige situasjoner.

Et annet viktig poeng for amerikansk kyberkrig, er å heve ferdighetene innen sporing, slik at man raskt kan avsløre hvor et angrep kommer fra og gjennomføre troverdige og effektive mottiltak.

    Les også:

Til toppen