– USA overvåket 122 statsledere

Overvåking av politiske ledere og tyske interesser mer omfattende enn tidligere kjent, ifølge nye Snowden-lekkasjer.

– USA overvåket 122 statsledere
VERRE OG VERRE: Nye lekkasjer fra Edward Snowden forsterker inntrykket av massiv overvåking av Angela Merkel og tyske interesser i regi av amerikanske NSA og britiske GCHQ. Bilde: REX/Reynaldo Paganelli/All Over Press

I oktober i fjor ble det kjent at Tysklands Angela Merkel var en av 35 statsledere som skal ha blitt overvåket av USAs National Security Agency (NSA). Overvåkingen av Merkel skal ha funnet sted med president Obamas vitende.

I helga kunne Der Spiegel avsløre nye detaljer om omfanget av NSAs overvåking av noen av verdens politiske ledere. Nye, lekkede dokumenter fra Edward Snowden viser at overvåkingen var enda mer aggressiv og omfattende enn tidligere kjent.

Dokumenter fra NSAs database, med kodenavn Nymrod, skal vise at det kan ha vært snakk om aktiv, målrettet overåking av så mye som 122 av verdens politiske ledere. Overåkingen av tyske politikere og virksomheter virker å ha vært spesielt pågående.

Merkel, og andre statsledere, som presidentene i Syria og Colombia, skal ha blitt sporet gjennom Nymrod-systemets såkalte «Target Knowledge Database», som ifølge Der Spiegel rommer 300 automatisk genererte treff bare på Merkel.

Dokumentet skal være en presentasjon fra NSAs «Center for Content Extraction», og skal romme 122 nåværende og tidligere statsledere. Tolv navn er listet opp som eksempler, deriblant Merkel, tidligere statsminister Abdullah Badawi i Malaysia og presidentene i Peru, Somalia, Guatemala, Colombia og Hviterussland. Daværende statsminister i Ukraina, Julia Tymosjenko, Malawias president Amadou Toumani Touré og Syrias diktator Bashar Assad er også på lista.

Overvåkingen skal ha vært automatisert, og basert på teknologier for automatisk navnegjenkjenning. Systemet skal angivelig hente informasjon fra oppfanget kommunikasjon, samt fulle transkripsjoner av telefakser, telefonsamtaler og kommunikasjon samlet inn fra datasystemer.

De nye Snowden-dokumentene viser, ifølge The Intercept, for første gang at NSA i mars 2013 fikk en topphemmelig rettskjennelse mot Tyskland som en del av amerikanske regjeringens innsats for å overvåke kommunikasjon knyttet til landet.

De nyeste Snowden-avløringene skal også vise at amerikanske og engelske overvåkere har næret en helt spesiell interesse for Tyskland. Den engelske etterretningsorgansiasjonen GCHQ infiltrerte tyske internettselskaper og andre private tyske virksomheter, ifølge Der Spiegel.

Et udatert dokument fra GCHQ skal vise at organisasjonen søkte å «utvikle inngående kunnskap om sentrale satellittbaserte IP-tjenesteleverandører i Tyskland», deriblant selskapene Stellar og Cetel. Et annet høyteknologifirma som tiltrakk seg overvåkernes interesse, IABG, er en betydelig kontraktør for det tyske forsvaret, og operer også en satelittstasjon, i likhet med Stellar og Citel. Denne skal overvåkerne ha lykke med å hacke. Det er uklart om adgangen er blitt benyttet til en bredere overvåking av tysk internettrafikk.

Der Spiegel kaller overåkingen av de tyske bedriftene for «klassisk økonomisk spionasje», og spør om det nå er på tide at Tysland åpner en formell spionasjeetterforskning.

    Les også:

Les mer om: