USA til søksmål mot spyware-selskap

Amerikanske myndigheter har for første gang saksøkt et spyware-selskap.

Amerikanske myndigheter har for første gang saksøkt et spyware-selskap.

Amerikanske Federal Trade Commission (FTC) opplyste denne uken at den rettslig vil forfølge distributører av spionprogramvare. Riktignok har ikke Kongressen rukket å behandle eller vedta de to siste lovforslagene fra Representantenes hus om nettopp spyware, men FTC tar seg ikke til å vente på dette.

I forrige uke anla FTC det som skal være det første søksmålet mot en spyware-distributør. Søksmålet er rettet mot den beryktede spamkongen Sanford Wallace, samt selskapene Seismic Entertainment Productions og SmartBot.net.

Ifølge MSNBC mener FTC at selskapene har installert spyware på ofrenes datamaskiner, i tillegg til at de har forsøkt å få Internett-brukere til å betale for programvare som fjerner spionvaren igjen.

Lydia Parnes, fungerende direktør for FTCs kontor for beskyttelse av konsumenter, forteller at programvaren i noen tilfeller vil skremme ofrene ved å åpne skuffen til CD-ROM-spilleren, for deretter å vise en melding på skjermen til brukeren som lyder som følger:

"FINAL WARNING ! ! If your cd-rom drive(s) open . . . You DESPERATELY NEED to rid your system of spyware pop-ups IMMEDIATELY! Spyware programmers can control your computer hardware if you failed to protect your computer right at this moment!".

    Les også:

I stedet for bare å være irriterende, kan spyware også ofte brukes for å gjøre alt fra å logge nettleserbruk til å stjele personlig informasjon, uten at offeret en gang vet at programvaren er installert.

Ifølge MSNBC oppgir Microsoft at omkring halvparten av supportsamtalene med kunder er relatert til systemkrasjer som skyldes spyware.

Til toppen