USA vil gjøre som Europa med mobiler

Av og til er regulering av markedet en god ide, det innrømmer nå USA.

USA vil gjøre som Europa med mobiler

Den amerikanske mobilbransjen står nå foran et veiskille, for nå kommer auksjonen som minner om de europeiske 3G-auksjonene rundt tusenårsskifte. De amerikanske mobilselskapene kan både kjøpe seg nye frekvenser for datatrafikk, men kan få nye konkurrenter. Blant annet Google har sagt de vil kjøpe.

Men med på salget får USAs mobilbransje et krav de ikke liker. Ved første øyekast er ikke kravet så lett å forstå for en europeisk mobilbruker: FCC vil kreve at "alle typer enheter" skal kunne brukes i minst en tredjedel av frekvensene de skal auksjonere bort.

Alle typer enheter betyr ikke TVer, spillmaskiner eller biler, men rett og slett alle mobiltelefoner. For kundene i USA har det ikke som europeiske kunder som kan fritt kan velge hvilken som helst GSM-mobil. I USA er kundene begrenset til de modellene mobilselskapet har tatt inn og tilpasset til sine nettverk.

Det er derfor iPhone bare tilbys av AT&T. Dette gir mobilselskapene mye av makten - og fortjenstene - mobilprodusentene har i Europa. Men en tøffere regulere vil gi kundene større frihet og øke konkurransen, ser nå amerikanerne til å være enig med Europa om.

Frekvensene som skal auksjoneres vekk stammer fra TV-stasjoner som fikk enorme frekvensbånd da de startet opp på 50-tallet. Disse frigjøres ved at USA som Norge digitaliseres TV-nettene. I Europa begynte man med TV senere og var mye mer forsiktig med frekvensutdelingen.