BEDRIFTSTEKNOLOGI

USB 3.0-teknologien kan bli delt i to

Mange kan bli berørt dersom Nvidia og AMD velger å lage sin egen USB 3.0-spesifikasjon.

USB-tilkobling
USB-tilkobling
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. juni 2008 - 10:52

En ny versjon av USB-grensesnittet (Universal Serial Bus), som i dag støttes av datamaskiner og en mengde ulike elektroniske enheter, skal etter planen være klar i 2009. Denne skal blant annet tilby ti ganger høyere overføringshastighet enn den raskeste utgaven av USB 2.0, som er begrenset til 480 megabits per sekund. Den nye, raske versjonen kalles også SuperSpeed USB.

USB er en teknologi opprinnelig utviklet av blant annet Intel, Microsoft og Philips. I dag standardiseres USB av USB Implementers Forum. Men Intel står fortsatt for spesifikasjonen av vertskontrolleren.

    Les også:

Nå tyder mye på at det er i ferd med å bygge seg opp en strid omkring den kommende USB 3.0.

Ifølge blant annet News.com vurderer selskaper som AMD, Nvidia og Via Technologies å lage sin egen USB 3.0-spesifikasjon. Det skal ha vært mange rykter om dette under forrige ukes Computex-messe i Taipei, og The Inquirer kom med en sak om dette for over en uke siden, riktignok uten å nevne hvilke selskaper det er snakk om.

Til News.com sier en kilde knyttet til AMD at Intel ikke vil gi spesifikasjonen for vertskontrolleren til noen som konkurrerer med selskapets prosessorer og brikkesett, og at det er dette striden står om. Ingen av de nevnte selskapene er

USB-tilkobling
USB-tilkobling

- Vi kommer til å bli tvunget til å lage en sekundær spesifikasjon for å lage en ny, åpen standard for vertskontrolleren for USB 3.0, sier kilden. Han legger til at arbeidet med å lage standarden vil starte opp under et møte denne uken, noe som også bekreftes av en kilde knyttet til Nvidia.

Offisielt sier disse selskapene foreløpig ingenting.

Intel har derimot skrevet i en offisiell uttalelse at selskapet, akkurat som ved tidligere generasjoner av USB, arbeider hardt for å gjøre den komplette spesifikasjonen tilgjengelig for bransjen med så liten forsinkelse som mulig.

Men til News.com sier en kilde knyttet til Intel at AMD og Nvidia ikke er åpne om hva de egentlig søker, nemlig vertskontrollerspesifikasjonen, noe Intel mener ligger utenfor USB 3.0-spesifikasjonen.

- Tenk på den som en guide for å bygge maskinvare for USB 3.0. Dette er den delen som Intel investerer penger og tid i og så lisensieres til bransjen. Vi vil gi ut denne så snart den er ferdig, sier kilden. Til nå har ikke Intel tatt betalt for lisensen.

Kilden i AMD mener derimot at USB 3.0 i all hovedsak er PCI Express over en kabel, og at åndsverkene kommer fra PCI SIG, organisasjonen som står bak spesifikasjonene for PCI-grensesnittene, som også finnes i alle vanlige datamaskiner. Han mener dermed at Intel ikke har noen åndsverk av betydning å forsvare i denne sammenhengen.

AMD og Nvidia mener at Intel i praksis vil eie USB 3.0-markedet i mange måneder hvis selskapene venter på at Intel skal utgi spesifikasjonen for vertskontrolleren.

- Dette er ikke bra for brukerne. Men vi har ikke noe valg. Intel-kilde mener derimot at AMD og Nvidia bare har vært interessert i å høste fruktene av arbeidet Intel legger ned i dette. Han sier at Intel først vil utgi spesifikasjonen når den er ferdig, noe han hevder den ikke er. AMD og Nvidia mener derimot at Intel allerede har laget fungerende brikker basert på spesifikasjonen, og at de delene av spesifikasjonen som selskapene ønsker, nå er modne nok for utgivelse.

Intel-kilden sier derimot at en utgivelse nå vil kunne føre til inkompatible enheter, noe selskapet sier det søker å unngå.

- Vi gjør ikke noe annerledes nå enn vi gjorde med USB 2.0 og USB 1.1, sier Intel-kilden.

Resultatet av uenigheten kan føre til at bransjen ender opp med to USB 3.0-spesifikasjoner som ikke nødvendigvis er hundre prosent kompatible med hverandre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Dette er ikke bra for brukerne. Men vi har ikke noe valg, sier AMD-kilden til News.com.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.