JUSS OG SAMFUNN

Utelukker patentavtale med Apple

Mobilsjefen avviser at Samsung vil følge i HTCs fotspor.

Shin Jong-kyun, ofte kalt JK Shin, er offensiv og sier at Samsung ikke vil gjøre noen nye forsøk på å inngå et forlik med Apple.
Shin Jong-kyun, ofte kalt JK Shin, er offensiv og sier at Samsung ikke vil gjøre noen nye forsøk på å inngå et forlik med Apple. Bilde: Ray Tang/Rex Features/All Over Press
15. nov. 2012 - 11:22

Til tross for omfattende patentstridigheter med Apple og vekslende hell i under rettsoppgjørene, har Samsung Electronics ingen planer om å gjøre det samme som smartmobilkonkurrenten HTC nylig gjorde, nemlig å inngå et forlik og en patentavtale med Apple. Dette fortalte Shin Jong-kyun, leder for Samsungs mobil- og IT-divisjon, under en pressekonferanse i Sør-Korea denne uken.

Ifølge Yonhap News Agency vil Samsung også i framtiden ta i bruk rettslige midler i stedet for å forhandle med Apple.

– Det kan være sant at HTC har gått med på å betale 300 milliarder won (1,58 milliarder kroner, red. anm.) til Apple, men vi har ikke til hensikt å forhandle i det hele tatt, sa Shin Jong-kyun.

Detaljene i HTCs avtale med Apple er ikke offentlig kjent, men observatører mener at HTC har gått med på å betale Apple mellom 6 og 8 dollar per solgte håndsett.

Men utspillet fra Samsung-toppen blir ikke tatt like alvorlig av alle.

– Når alt kommer til alt, har de så mange rettssaker, i så mange land, med milliarder av dollar på spill, sier Richard Ehrlickman, president og grunnlegger av patentmeglerfirmaet IPOfferings, til CNET News.

– Før eller senere blir det et forlik og en lisensavtale, og det vil føre til at penger flyter fra den ene parten over til den andre, sier Ehrlickman.

Han mener at et potensielt kommende salgsforbud mot flere sentrale Samsung-produkter kan øke sannsynligheten for et forlik i løpet av de første seks månedene av 2013.

Men Mark McKenna, jussprofessor ved University of Notre Dame i Indiana, er ikke helt enig. Han sier at relativt små aktører som HTC ikke har tilgang til like digre krigskasser som de langt større aktørene, inkludert Google, Motorola, Microsoft og Apple.

– Disse kan ri av disse stormene. De små aktørene kan ikke gjøre dette. De kan ikke spille denne formen for spill uten porteføljer på flere milliarder dollar, sier McKenna.

– Apple hadde noen unike pressmidler på HTC sammenlignet med noen av de andre tilfelelne. De overtalte International Trade Commission til å blokkere salg. Det er et fordelaktig pressmiddel, og til en pris, var Apple villig til å lisensiere noen av patentene (til HTC, red. anm), sier jussprofessoren.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.