Utenlandske eiere sikret fremtiden

Det norske trollet vokser videre takket være penger fra Mummidalen.

Utenlandske eiere sikret fremtiden

Det norske trollet vokser videre takket være penger fra Mummidalen.

En av de store skuffelsene i 2008 var at flere av de mest fremtredende norske IT-selskapene ble solgt til utenlandske aktører.

To av de mest markante var søkeselskapet Fast, som ble overtatt av Microsoft og utviklerselskapet Trolltech, som ble overtatt av Nokia og skiftet navn til Qt Software.

Trist, mente mange, men med dagens økonomiske nedgangstider har disse oppkjøpene trolig vært en fordel for selskapene. Hvis det ikke hadde vært for oppkjøpet av Nokia, er det god grunn til å tro at Qt (tidligere Trolltech) hadde risikert nedbemanninger, eller i hvert fall måtte innført ansettelsesstopp.

Trolltech entret i sin tid børsen med kraftige vekstambisjoner, men måtte skru ned tempoet på grunn av store underskudd. Nå sikrer det utenlandske eierskapet videre vekst i et ellers turbulent marked.

- Visjonen vår er som før, nemlig at produktet Qt spres så mye som mulig. Det er klart at med Nokia som eiere har vi en mye større mulighet til å oppfylle denne visjonen, sier informasjonssjef Siw Hauge i Qt Software til digi.no.

Vi har gått fra å være norske troll til å bli finske troll, eller mummitroll Selskapet er nå en avdeling som teller 250 hoder i et konsern med over 50.000 ansatte. De ansatte har måttet forholde seg til nye prosedyrer og verktøy, og en helt ny bedriftskultur. Overgangen fra å være en mellomstor bedrift til å bli del av et kjempestort konsern skal ha gått smertefritt.

- Det var naturlig å anta at noen ville mislike endringene, men det har gått bra. Vi hadde en intern undersøkelse for noen måneder siden, som viste at de ansatte var svært positive, ja nesten overraskende positive til at vi ble kjøpt opp, sier Hauge.

- Vi har gått fra å være norske troll til å bli finske troll, eller mummitroll. Det er utstrakt intern humor på dette. Det å være troll er litt av identiteten vår, fortsetter hun.

- Visjonen vår er som før, forteller informasjonsansvarlig Siw Hauge i Qt Software
- Visjonen vår er som før, forteller informasjonsansvarlig Siw Hauge i Qt Software

Nokia-konsernet har ifølge Hauge vært veldig bevisste på å ikke komme med overdrevne krav om endringer, og ønsker at Qt skal forsette å levere den samme kvaliteten som tidligere.

Samtidig er det rom for å vokse videre, og Qt Software varsler nå at de har behov for flere ansatte.

- For tiden rekrutterer vi utviklere, og vi har allerede fått en del gode kandidater. Det vi ser etter er folk med kompetanse innen C++, åpen kildekode, Linux og Webkit. Det lar seg gjøre å kontakte oss hvis man er interessert.

Selskapets Oslo-kontor trenger alene mer enn ti nye utviklere, og stillingsannonsene formidles primært over nett. Nokia har også en egen karriereside for dette. Siw Hauge frister med et internasjonalt arbeidsmiljø og en forholdsvis ung organisasjon. De fleste utviklerne i selskapet er i 20-30-årsalderen.

    Les også:

Til toppen