Utfordrer Apple med egne «Mac-kloner»

Psystar ypper seg mot Apple og skal levere PC-er med Mac OS X. Spørmålet er om dette er ekte vare.

Utfordrer Apple med egne «Mac-kloner»

Psystar ypper seg mot Apple og skal levere PC-er med Mac OS X. Spørmålet er om dette er ekte vare.

Det er lenge siden Apple hadde konkurranse om å lage Mac-er. På midten av 1990-tallet var det flere leverandører som laget såkalte Mac-kloner, men avtalene selskapene hadde med Apple om å bruke Mac OS ble stoppet med lanseringen av Mac OS 8 i 1997. Dette skjedde like etter at Steve Jobs returnerte til Apple.

Siden den tid har Apple vært alene om å tilby datamaskiner med Mac OS X.

Men etter at Apple begynte å benytte x86-prosessorer fra Intel, er det blitt lettere å lage maskiner med standardkomponenter som kan kjøre Mac OS X. Riktignok uten Apples godkjennelse og i strid med lisensbetingelsene for operativsystemet, hvor kundene blant aksepterer følgende betingelse:

«Du samtykker i at det ikke er tillatt å installere, bruke eller kjøre Apple-programvaren på maskiner som ikke er Apple-merket, eller legge til rette for at andre gjør det.»

Denne uken lanserte likevel amerikanske Psystar to PC-modeller denne uken som kan forhåndsinstalleres med Mac OS X. Helt standard er ikke løsningen, for Mac OS X kan ikke kjøres på standard PC-er uten modifiseringer. Ifølge Wired har Psystar oppgitt at selskapet benytter en EFI-emulator (Extensible Firmware Interface) og noen få drivere for å løse dette.

Til Infoworld sier en representant for Psystart at selskapet har retten på sin side. Selskapet mener Apples betingelser bryter amerikansk monopollovgivning. Det kan virke som at Psystart er villige til å ta saken til en domstol for å bevise sin rett. Temaet drøftes i dette blogginnlegget.

Til Wired sier Raj Abhyanker, en patentadvokat som har skrevet patenter for Apple, at det juridisk ikke er mye Apple kan gjøre ved dette.

- Helt grunnleggende, når folk går til en forretning eller laster ned programvare, har de en lisens med Apple om å bruke denne patentbeskyttede programvare på sin datamaskin. Men kontraktsbrudd er én av de svakeste formene for rettstvister, sier Abhyanker og refererer til brudd på lisensavtaler for sluttbrukere (EULA).

Apple kan dog gi ut oppdateringer til Mac OS X som setter nye krav til for eksempel firmwaren i maskinene. Med stadig nye oppdateringer til operativsystemet og firmwaren, vil Apple kunne oppnå et forsprang Psystar vil måtte streve med å hente igjen.

Psystar selv skriver på selskapets nettsted at det ikke anbefales å bruke den automatiske oppdateringsfunksjonen i Mac OS X. I stedet vil selskapet legge ut fungerende oppdateringer på en egen side.

Så hvorfor skal man kjøpe en Mac OS X-kompatibel maskin fra Psystar i stedet for fra Apple?

I første omgang bør man nok vente og se om Psystar er et seriøst selskap og ikke bare en spøk eller ren svindel. Enkelte ting kan tyde på det motsatte. I de siste dagene har selskapet for eksempel oppgitt tre ulike besøksadresser på selskapets nettsted, hvorav i alle fall én har vist seg å være helt feil.

Dersom det mot formodning skulle finnes noen god forklaring på dette, og dersom man ikke så opptatt av maskinene skal se ut som Mac-er, kan Psystars modeller faktisk synes å være ganske gode alternativer til Apples maskiner. Sannsynligvis for gode til å være sant.

Den enkleste og billigste maskinen, som etter noen timer i salg skiftet navn fra OpenMac til Open Computer, skal være en konkurrent til Mac Mini. Den selges for 400 dollar og inkluderer da en 2,2 GHz Intel Core 2 Duo E4500-prosessor, 2 gigabytes med minne, 250 GB harddisk, integrert Intel-grafikk og DVD-brenner. Dette inkluderer ikke operativsystem, men mulighet for å sette inn et kraftig PCI Express skjermkort. Psystar selger Mac OS X Leopard for 155 dollar. Mac Mini koster fra 599 dollar hos Apple, med betydelig svakere maskinvare og oppgraderingsmuligheter.

Den kraftigere OpenPro-maskinen skal først og fremst konkurrere med Apples Mac Pro-maskiner, men er i utgangspunktet en mindre kraftig maskin. Standardmodellen, som koster 1000 dollar, leveres med bare én 2,6 GHz Core2 Duo-prosessor, 2 gigabytes med minne, 150 gigabytes 10.000 rpm SATA-harddisk og skjermkort basert på GeForce 8600GT med 512 megabytes minne. Også denne maskinen leveres i utgangspunktet uten operativsystem.

Apple skal ikke ha villet uttale seg om saken.

Til toppen