Utstyrer fly med Linux-PC til alle

Mange langdistansefly tilbyr personlige underholdningssystemer for passasjerene. Men enkelte går litt lenger.

Utstyrer fly med Linux-PC til alle

Singapore Airlines skal være først ute med å ta i bruk gigantiske Airbus A380 i rutetrafikken. I forbindelse med denne innvielsen, har flyselskapet utviklet en ny versjon av selskapet underholdningssystem for passasjerene. Dette skriver IDG News Service.

Den nyeste utgaven av KrisWorld, som underholdningssystemet kalles, er basert på eX2-systemet til Panasonic Avionics. Systemet består av en sentral Linux-server som er knyttet til et nettverk med PC-er som er installert i hvert eneste sete i flyet. Hver PC kjører Linux fra Red Hat.

Systemet gjør det mulig å velge mellom 100 filmer, 150 tv-serier, 700 musikk-CDer, 22 radiostasjoner og 65 spill. I tillegg tilbyr systemet språkkurs, reiseguider og oppdaterte tekstnyheter. Mye av innholdet streames fra serveren til PC-ene for passasjerene.

Men KrisWorld kan også brukes som en PC. Inkludert er Suns kontorpakke, StarOffice, og hvert PC er utstyrt med USB-porter hvor passasjerene kan koble til en USB-basert lagringsenhet, tastatur og/eller mus. Men også fjernkontrollen i setet er utstyrt med tastatur. Hensikten er at passasjerene skal kunne jobbe uten å måtte finne fram sin egen bærbare PC under flyturen.

De enkelte PC-ene har hver en harddisk på 40 GB og er basert på en prosessor fra Via.

Skjermen foran passasjerene har en oppløsning på 1280 x 768 piksler. Det som varierer, avhengig av hvilken klasse passasjerene benytter, er skjermstørrelsen. Men økonomiklassen tilbyr en skjerm på 10,6 tommer, tilbys passasjerene på business class en skjerm på 15,4 tommer. På første klasse er skjermstørrelsen 23 tommer.

Mer informasjon om systemet finnes på denne siden.