Abonner
SIKKERHET

Utvalg mener Forsvaret må ta innover seg økte digitale trusler

Et utvalg ledet av Berit Svendsen mener Forsvaret ikke har hengt med i utviklingen, og at de må ta innover seg den økte trusselen i det digitale rom.

Berit Svendsen overleverte i går Svendsen-utvalgets rapport til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Berit Svendsen overleverte i går Svendsen-utvalgets rapport til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Truslene i cyberdomenet må møtes med cybersoldater, digital beredskap og nasjonal innsatsstyrke for digitalt forsvar, sier Svendsen i en pressemelding.

Svendsen, som er direktør for internasjonal satsing i Vipps, fikk oppdraget i august i fjor. Onsdag overrakte hun forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) utvalgets rapport.

Utvalget har hatt medlemmer fra privat og offentlig sektor, samt Forsvaret.

Utvalget mener Forsvaret er dyktige til å rekruttere til tradisjonell militærtjeneste, men at de ikke har klart å omstille seg raskt nok.

– Forsvaret har i mindre grad innrettet verneplikt, førstegangstjeneste, rekruttering, utdanning og utvikling mot å gi Forsvaret tilgang på kompetanse og erfaring som er relevant for å møte et økende trusselbilde i det digitale rom og å utnytte mulighetene i teknologien, sier Svendsen.

Utvalget anbefaler også Forsvaret å bruke verneplikten til å rekruttere talenter innenfor teknologi og cybersikkerhet.

I rapporten trekker utvalget også fram behovet for økt lederkraft. De mener Forsvaret bør rekruttere personer med erfaring fra teknologiomstillinger i næringslivet og andre offentlige virksomheter.

Les også