Utvidet standard skal få mer fart på WiMAX

IEEE har vedtatt neste generasjon av den trådløse bredbåndsteknologien.

Utvidet standard skal få mer fart på WiMAX

IEEE har vedtatt neste generasjon av den trådløse bredbåndsteknologien.

IEEE kunngjorde i forrige uke at den har anerkjent IEEE 802.16m, standarden for neste generasjon av den trådløse bredbåndsteknologien WiMAX. Teknologien skal i teorien kunne levere nedlastingshastigheter på over 300 megabit per sekund.

WiMAX kjemper dog en tøff kamp mot konkurrerende teknologier, ikke minst den fremmadstormende LTE-teknologien (Long Term Evolution), som 3GPP står bak.

Ifølge IEEE tilbyr IEEE 802.16m de ytelsesforbedringene som er nødvendige for å støtte avanserte tjenester og bruksområder for neste generasjons mobil bredbåndskommunikasjon.

Den utvidete standarden inkludere nå teknologier som flerbruker MIMO (multiple-input and multiple-output), drift med flere bærersignaler, samt kooperativ kommunikasjon. Standarden støtte femto-celler, selvorganiserende nettverk og mellomstasjon.

– Vi gleder oss over at IEEE har anerkjent fullførelsen av denne omfattende, tekniske innsatsen, som har involvert hundrevis av kreative og grundige fagfolk fra mer enn 20 land, gjennom de fire siste årene, sier Roger Marks, formann i IEEE 802.16 Working Group, i en pressemelding.

– Organisasjonen vår har vært i stand til å harmonisere disse innovative teknikkene i et klart sett med spesifikasjoner, som veileder den framtidige utviklingen av markedsplassen for mobilt bredbånd, avslutter Marks.

Ifølge WiMAX Forum fantes det i fjor høst nesten 600 WiMAX-nettverk globalt, fordelt på nærmere 150 land.

Flere norske selskaper tilbyr WiMAX i enkelte områder. Dette inkluderer NextGenTel, Telenor og NextNet.

    Les også:

Til toppen