Trademate Sports

Utvikleren Tobias jobber 70 timer i uka – slik holder han seg motivert

Er «alltid» på jobb.

Tobias Velvang.
Tobias Velvang. (Foto: Erlend Tangeraas Lygre)

Er «alltid» på jobb.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– I natt sov jeg seks timer. Det er bra, sier Tobias Velvang, teknisk sjef i oppstartsbedriften Trademate Sports, 

Han viser frem søvnloggeren på mobilen. Snittet er cirka fem og en halv time per natt. I minste laget for en 25-åring. Ikke har han tid til å trene så mye heller.

Men det ser ikke ut til å gjøre så mye.

Det siste året har han pløyd seg gjennom arbeidsuker på 60, 70 og 80 timer. I tillegg er han alltid på vakt dersom noe skulle gå galt.

Han er en av et knippe mennesker på Startuplab i Oslo, som møter opp til vanlig arbeidstid og gjerne lar det bli midnatt før de pakker sammen og drar hjem. 

Så hvordan klarer han det? Og kan det fungere i lengden?

Sonen

– For meg handler det om å komme inn i «sonen». Klarer jeg å få flyt fra starten av dagen – uten å treffe på irriterende problemer – kan jeg holde på hele dagen og kvelden.

Velvang er kodeansvarlig for tradematesports.com, et nettsted som sammenligner hundretusener av odds fra spillselskaper verden rundt, og presenterer de beste mulighetene for gevinst for brukerne. Du kan lese mer om selskapet og teknologien i denne artikkelen. Han jobber til daglig med Node og React. I tillegg benyttes MongoDB til å lagre alle historisk data. Den rene webapplikasjonen ligger på Google Firebase.

Trademate Sports

 • Samler inn hundretusener av odds hver dag fra ulike spillselskaper verden rundt.
 • Finner avvik i odds, og presenterer brukere med de beste mulighetene for gevinst.
 • Webapplikasjonen ligger på Google Firebase. Den er bygget opp med Node, React og MongoDB.
 • Selskapet het tidligere Edgebet. Les mer om teknologien i denne artikkelen

– Så lenge du har fremgang er det motiverende å sitte på jobb. Premien er å få maskinen til å gjøre det du ber den om. Dagene jeg sitter lengst på jobb, er dagene jeg ikke gjør så mye feil, forklarer han.

Dersom feil oppstår, sørger han alltid for ha flere ulike oppgaver å veksle mellom. På den måten kan han flytte fokuset over på noe annet dersom han står fast.

Flere oppgaver samtidig

– Samtidig kan jeg også ha fokus litt for mange steder samtidig. Jeg har ADHD, og da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen sleit jeg med å konsentrere meg. Jeg måtte ha spesialundervisning i flere fag. Nå har jeg funnet en arbeidsmetode som funker for meg. 

– La oss si at jeg koder frontend, og står og stanger i en eller annen syntaksfeil eller en uforståelig feilmelding. Da kan jeg hoppe over på backenden en stund og komme tilbake med friske øyne senere, forklarer Velvang.

Han anser seg som heldig sånn sett. Siden han alene har ansvar for koden, kan han i prinsippet velge hva han har lyst til å gjøre – og når.

– Selvfølgelig finnes det driftskritiske oppgaver som bare må løses med en gang – og da gjør jeg det. Men ting man MÅ gjøre tar gjerne mer energi enn de gir, og da ender jeg ofte opp med å dra hjem tidligere.

«Jeg brukte tid på å lene meg ned for å se på laptopen, så jeg lagde en slags forhøyet dockingstasjon av papp. Den funker fjell!». I bakgrunnen sitter administrerende direktør i det lille selskapet, Marius Norheim.
«Jeg brukte tid på å lene meg ned for å se på laptopen, så jeg lagde en slags forhøyet dockingstasjon av papp. Den funker fjell!». I bakgrunnen sitter administrerende direktør i det lille selskapet, Marius Norheim.

 

Sin egen sjef

– For motivasjonens del, hvor viktig er det å være sin egen sjef?

Hvis man gleder seg til å stå opp neste morgen for å jobbe videre, hva er da sjansen for å bli utbrent?

Tobias Velvang, 25

– Åååå, det er viktig! Det er utrolig viktig for meg, i alle fall, sier han.

– Er du ansatt hjelper du andre med å oppfylle sine drømmer. Som ansatt er det noen andre som sitter med eierandel og styrer deg i deres retning.

– Jeg jobber så lenge jeg gidder. Blir jeg lei går jeg hjem. Det er ikke noe poeng å sitte der lenger enn det.

Selv om Marius Norheim er administrerende direktør i bedriften, er strukturen i den lille bedriften i praksis flat. 

– Vi utfyller hverandre veldig godt. Jeg ser på bedriften vår som en bøtte med mange små hull i bunnen. Marius jobber med å få folk – brukere – inn i bøtta. Jeg jobber med å tette hullene i bunnen, slik at brukerne ikke forsvinner. 

Går det i lengden?

Positivt stress

Det positive stresset, kalt eustress, anses ikke som skadelig. Det oppstår for eksempel når man starter i en ny jobb, flytter inn i et nytt hjem, gifter seg eller får barn.

Men så over til det mange nok spør seg om: Kan man jobbe så mye i lengden?

Oppstartsmiljøene er tilsynelatende fulle av mennesker med en utømmelig kilde av energi og motivasjon.

Da nettstedet Tech.co intervjuet 19 gründere, viste det seg at samtlige jobbet mellom 10 og 17 timer hver dag, i tillegg til å være tilgjengelig til alle døgnets tider.

– Jeg er nok litt redd for å bli utbrent, ja. Vi har blitt fortalt om risikoen, og hører jo om gründere som forsvinner fra bransjen for alltid, forklarer han. 

Negativt stress

 

Negativt stress kan på sikt føre til utbrenthet. Det kjennetegnes av følgende karakteristikker:

 • Bekymringer og angst.
 • Kan være både kort- og langvarig.
 • Oppfattes som noe man ikke takler eller mestrer.
 • Føles ubehagelig.
 • Får oss til å yte dårligere.
 • Kan føre til psykiske og fysiske problemer.
 • Kilde: Mentalhelp.net:

– Men hvis man nyter det man gjør. Hvis man gleder seg til å stå opp neste morgen for å jobbe videre, hva er da sjansen for å bli utbrent?

Velvang skiller mellom positivt stress og negativt stress. Det positive stresset beskriver han som å ha «mange ting som man vet hvordan man gjør, men for liten tid å gjøre det på».

– For meg er dette gøy og motiverende, da kan jeg sitte til langt ut på natta og løse oppgaver.

Det negative stresset kommer når han ikke vet hvordan han skal løse en oppgave. Det handler ikke om hvor lang tid han bruker, men om han føler han mestrer utfordringene.

– Det kjipeste jeg kan gjøre er å fylle inn skjema og sende til Brønnøysundsregisteret. For det første har jeg ikke peiling på hva og hvordan jeg skal gjøre det. For det andre tar det lang tid før man får tilbakemelding.

– Det er på en måte det motsatte av å programmere. Når man koder får man med en gang svar på om det man gjør er riktig.

Kommentarer (17)

Kommentarer (17)
Til toppen