Uvanlig få har oppgradert til iOS 8

Kan skyldes feil eller plassmangel.

Uvanlig få har oppgradert til iOS 8
Problemer med noen av de tidligste utgivelsene av iOS 8 kan ha ført til at færre enn tidligere har oppgradert til den nyeste utgaven av operativsystemet. Men også krav om mye ledig plass under installasjonen kan ha bidratt til at brukere med eldre enheter har utsatt oppgraderingen. Bilde: Apple

Apple har ofte, og med god grunn, kunnet skryte av hvor raskt de fleste av selskapets iOS-brukere har oppgradert til nyeste versjon av operativsystemet. Slik er det når man kontrollerer bukta og begge ender og har et begrenset antall modeller.

Dette så først ut til å bli tilfellet også for iOS 8, som kom i september. Etter seks dager var 46 prosent av enhetene blitt oppgradert. Men så har det tydeligvis skjedd noe. Ifølge Macworld var hadde andelen oppgraderte enheter bare vokst til 60 prosent i november. Og nå viser Apples egne tall at andelen bare har vokst med 8 prosentpoeng de to siste månedene, til 68 prosent. Dette til tross for rapporter om massivt salg av iPhone-telefoner i desember.

Allerede i desember 2013 hadde 74 prosent av iOS-brukerne oppgradert sine enheter til iOS 7, tre måneder etter lanseringen.

Fordeling av installerte iOS-versjoner per 5. januar 2015.
Fordeling av installerte iOS-versjoner per 5. januar 2015. Bilde: Apple

Nå er det fortsatt 29 prosent av iOS-brukerne som benytter iOS7, mens 4 prosent bruker en eldre utgave.

Den nyeste versjonen, iOS 8, er tilgjengelig for enheter som gamle som iPhone 4S og iPad 2, så antallet brukere som ikke kan oppgradere, er trolig ganske begrenset.

Årsaker?

Macworld presenterer et par teorier om hvorfor det er slik. Den ene er basert på at en del brukere opplevde alvorlige problemer med noen av de tidligste utgavene av iOS 8, og fortsatt skal det være en del mindre problemer med denne versjonen.

En annen mulig årsak er det at oppgradering til iOS 8 krever at det er ganske mye ledig lagringsplass på enheten, spesielt dersom dersom det gjøres uten bruk av iTunes. Spesielt på enheter med bare 16 gigabyte skal det ganske mye opprydding til for å frigjøre de nødvendige gigabytene med ledig plass.

Android

Likevel, oppgraderingstempoet er betydelig høyere i iOS-leieren enn i Android-leieren, hvor bare svært få ha oppgradert til Android 5.0, som ble rullet ut til de første enhetene i november. Ifølge Googles tall har fortsatt under 0,1 prosent av Android-brukerne tatt i bruk denne versjonen. Også Android 5.0 har vært preget av en del feil, men hovedårsaken til at denne oppgraderingen ikke har blitt tatt i bruk av flere, er at den foreløpig bare er tilgjengelig for noen få enheter. Innen det inneværende kvartalet er over, vil tallene trolig se ganske annerledes ut.

39,1 prosent av alle Android-enhetene som var i kontakt med Google Play i forrige uke, var utstyrt med den nest nyeste utgaven av operativsystemet, Android 4.4. Det er likevel fortsatt 52,7 prosent som bruker en eldre utgave av Android 4.x.

Fordeling av installerte iOS-versjoner per 5. januar 2015.
Fordeling av installerte iOS-versjoner per 5. januar 2015. Bilde: Google

Nå er det ikke lenger slik at Android-enheter bare får nye funksjonalitet gjennom Android-oppdateringene. Jevnlige oppdateringer av Google Play Services kanskje like viktig, og disse rulles automatisk ut til de fleste enheter med Android 2.3 eller nyere.

Google Play Services løser likevel ikke alle utfordringer, så det er fortsatt ønskelig at de ulike leverandørene av Android-enheter gir ut Android-oppdaterer til alle enhetene både raskt og over lang tid. Men stort sett er det bare brukerne av de mest populære enhetene kan håpe på dette.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.