Blockchain skal gjøre individuelle helse­opplysninger tilgjengelig på tvers av helsesektoren

Vant penger på hackaton.

Blockchain skal gjøre individuelle helse­opplysninger tilgjengelig på tvers av helsesektoren
Daglig leder Jon Ramvi i Blockchangers (til høyre) her sammen med utvikler Robin Pedersen. Det var Jon Ramvi som holdt foredrag om e-helseløsningen på et arrangement på Mesh tirsdag kveld. Foto: Caroline M. Svendsen

MESH, OSLO (digi.no): Et team fra Blockchangers og Tieto vant nylig 40.000 kroner på et hackathon i Kongsberg for sin e-helseløsning basert på konsepter fra blokkjede-teknologi. Planen er å bruke pengene på å videreutvikle prototypen.

– Visjonen vår er å lage en cloud for helsenorge,  forklarer Jon Ramvi, daglig leder i Blockchangers. Selskapet er et konsulentselskap som gir råd om blokkjeder, men utvikler også egne løsninger, noe deres prosjektet Konsent er et eksempel på.

Kort fortalt går vinnerløsningen ut på å gjøre individuelle helsedata tilgjengelig på tvers av helsesektoren ved å kryptere og dele dataene opp i 25.000 bittesmå biter og fordele dem ut i et nettverk av servere i helsesektoren ved hjelp av konsepter fra blokkkjede-teknologi.

Olle Nyberg (Tieto), Jonas Therkelsen (Blockchangers) og Jon Ramvi (Blockchangers) poserer med sjekken på 4000 euro som de vant.
Olle Nyberg (Tieto), Jonas Therkelsen (Blockchangers) og Jon Ramvi (Blockchangers) jubler over pengebeløpet de vant på Hackathon. Nå ønsker de å prøve å vinne et større beløp. Foto: Olle Nyberg

Hver bit vil i seg selv ikke være mulig å lese noe ut i fra, men ved å sette dem sammen kan dataene forstås. For å lese dataene må man ha tilgang til en krypteringsnøkkel. Dermed er det ingen risiko for at individuelle helsedata skulle kunne komme på avveie, for eksempel ved at et datasystem blir hacket. Det skal heller ikke være mulig å miste dataene.

– De som skal lese disse dataene må få en nøkkel som dekrypterer og setter alle dataene sammen igjen slik at de gir mening. I praksis blir det laget en kopi av dataene hver gang det gis tilgang, og denne tilgangen styres av den enkelte brukeren eller helsetilbyderen, forklarer kollegaen Robin Pedersen.

Tanken er at den som skal lese dataene, enten det er pasienten eller helsetilbyderen, enkelt kan styre hvem som skal ha adgang til dataene og hvor lenge de skal kunne leses av gangen. Dette vil også kunne legge til rette for at det blir lettere å samarbeide mellom sykehus og lege fordi de individuelle dataene vil kunne gjøres tilgjengelige. Nå er utfordringene i helsevesenet at de ulike datasystemene som brukes i pasientbehandlingen ikke snakker sammen, noe som kan føre til mye dobbeltarbeid og at mye informasjon om den enkelte pasient må gis på nytt når de er i kontakt med et nytt behandlingssted.

Brukte 24 timer

Det var helseaktøren Norway Health Tech som i samarbeid med Kongsberg Innovasjon arrangerte helse-hackathon i Kongsberg i slutten av januar. Sunnaas og Vestre Viken Sykehus ga oppgavene som de ønsket løst på helsefeltet, og deltagerne fikk 24 timer til å komme opp med en løsning. Gruppen besto av 5 stykker, hvor 3 kom fra Blockchangers og 2 fra Tieto.

Løsningen vil kunne gjøre det enklere for pasienter å få tilgang til sine egne helsedata raskt og uansett hvor de befinner seg. Dette er ikke alltid mulig nå. Dermed kan for eksempel diabetes-pasienter som mister insulinpumpen på reise eller oppdager at den ikke virker, enkelt ta kontakt med nærmeste helsetilbyder og få oppdaterte målinger umiddelbart ved å gi tilgang til helsedataene via en app. I dag må pasienten ta kontakt med sin primærhelsetilbyder eller gå gjennom mange nye undersøkelser hvis de skal få levert ut utstyr på et sted der de ikke hører hjemme. Løsningen vil også enkelt kunne brukes på andre helsetilstander der pasientene er avhengig av jevnlige oppdateringer.

– Dette problemet med rask nok tilgang til helsedata eksisterer i dag, sier Ramvi som ønsker å være med på å løse det.

Samarbeidet med Tieto

– Den opprinnelige ideen kom fra Tieto, for det er de som har oversikt over utfordringene i helsefeltet og potensielle løsninger, mens vi har blokkjede-kompetansen, forteller han.

Olle Nyberg som er forretningsutvikler i Tieto forteller at deres rolle i teamet som var med på hackathon var å se på businesscaset for ideen.

– Dette var jo et konsept som vi samarbeider med Blockchangers om, og det var de som var utviklerne her, sier Nyberg.

Nå er planen å bruke vinnerpengene til å lage en prototype av løsningen, og teamet vil også gå i gang med å skrive søknader for å få midler til å finansiere arbeidet videre.  Muligens kan løsningen vinne flere penger.

– Vi er blitt oppfordret til å søke det de kaller «2nd Open Call», som er en form for vei videre etter hackathonet. Så det kommer vi til å gjøre. Her er det mulig å hente opp til 110.000 euro  (943.000 kroner), sier Ramvi.

– Så må vi teste om det finnes markedsinteresse for et slikt produkt, legger han til.

Hvordan Tieto og Blockchangers eventuelt skal samarbeide videre om prosjektet vil bli diskutert innen kort tid.